Izvor:Foto: Tanjug/AP

LAVROV: "Ovo je agresija na sve što je RUSKO!"

Izvor: Nportal

10.03.2022.

15:36

RUSIJA se sada bori za pravo da bude na političkoj mapi sveta, uz puno poštovanje svojih legitimnih interesa, to je danas saopštio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle pregovora sa ministrima spoljnih poslova Ukrajine i Turske Dmitrijem Kulebom i Mevlutom Čavušogluom.

- Shvatili smo da se uopšte ne radi o Ukrajini, već o agresiji na sve što je rusko — interese, veru, kulturu, jezik, bezbednost i tako dalje. I sada je, naravno, reakcija Zapada na naše postupke toliko pomahnitala, rekao bih, oprostite mi na gruboj reči, pokazuje da je, zaista, ovo bitka na život i smrt za pravo Rusije da bude na političkoj mapi sveta uz puno poštovanje njihovih legitimnih interesa“, rekao je on, prenosi EA dejli.

Lavrov je podsetio na zakon o državnom jeziku u Ukrajini, „u kome je samo ukrajinski jezik proglašen službenim, a svi ostali jezici su na ovaj ili onaj način podređeni“.

- Ne samo mi, nego i Mađarska, Bugarska, Rumunija počeli su da izražavaju nezadovoljstvo. Ali tada su ukrajinske vlasti postupile vrlo jednostavno. Napravil su izuzetak za ovaj diskriminatorni zakon koji se tiče jezika Evropske unije. Vrlo elegantno. A ruski jezik je potpuno obespravljen. A Zapad je ćutao, smirio se. Time je još jednom naglašeno da Zapadu od Ukrajine treba samo jedno – da stalno radi protiv Rusije, protiv svega ruskog, dodao je Lavrov.

Rusija želi da vidi Ukrajinu demilitarizovanu i prijateljsku, bez zabrane ruskog jezika i kulture, Ukrajinu u kojoj „neće biti pretnje stvaranja još jedne nacističke države“, rezimirao je ruski ministar spoljnih poslova.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".