Izvor:Foto: Profimedia

KO JE MARIN LE PEN? Prljavo ubistvo rođenog oca i stav o KiM

Izvor: Nportal

12.04.2022.

17:14

FRANCUSKA trenutno bira novog predsednika, a u drugi krug izbora ušli su aktuelni lider te zemlje Emanuel Makron i Marin le Pen.

Glavna protivkandidatkinja Makronu, koji je osvojio 27,8 odsto glasova u prvom krugu, zabeležila je rezultat od 23,1 procenata ukupnog glasačkog tela.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je favorit za osvajanje predsedničkih izbora Makron, međutim, ankete su takođe pokazale i rast popularnosti Le Pen, te je, shodno tome, i dalje u opticaju neizvesna završnica izbora.

Treći put na predsedničkim izborima

Le Pen se prvi put kandidovala za izbor predsednika Francuske 2012. godine, da bi na njima završila iza Fransoa Olanda i Nikolasa Sarkozija. Pet godina kasnije, pobeda joj je izmakla u drugom krugu, s obzirom na to da je izgubila od sadašnjeg rivala Emanuela Makrona.

Prljavo je ubiti svog sopstvenog oca

Dugo se predsednica partije Nacionalnog fronta nalazi u političkom vrhu zemlje, a francuskoj i svetskoj javnosti poznata je po sledećim stvarima.

Marin le Pen je predsednica Nacionalnog fronta od 2011. godine, a na toj funkciji nasledila je svog oca Žan-Mari le Pena, inače i osnivača pomenute partije.

Svoje prezime okarakterisala je kao teret, ističući da joj je otežavalo kako školovnje, tako i kasniju poslovnu karijeru.

NJihov odnos obeležio je otvoreni sukob 2015. godine zbog izjave njenog oca Žan-Marija o gasnim komorama iz Drugog svetskog rata, opisujući ga kao "detalj u istroiji", i odbrane maršala Filipa Petena, tvorca saradnje sa nacističkom Nemačkom za vreme okupacije Francsuke.

- Prljavo je ubiti svog sopstvenog oca, ne direktno, nego preko svoje desne ruke - rekao je Žan-Mari, dodajući da je Marin preko telefona "komandovala streljačkim odredom".

BloombergAdria.com

Preživela bombaški napad - 5 kilograma dinamita

Kada je imala 8 godina njena kuća bila je meta bombaškog napada, tačnije njen otac. 

Detonacija, prouzrokovana sa pet kilograma dinamita, razorila je prednji deo zgrade.

U svojoj autobiografiji navodi da su ona i njena dve sestre "bile na kolenima, držeći se za ruke i moleći se, kada su čule glas njenog oca kako viče: "Devojke, devojke, jeste li žive?"

BloombergAdria.com

 

Marin le Pen - stav o Kosovu i Metohiji

U predsedničkoj kampanji 2017. godine ona je za Kosmet rekla da je u pitanju "sveta srpska i hrišćanska zemlja koja je poslednja brana stvaranju nove Islamske države u Evropi".

- Prema Srbima je načinjena ogromna nepravda devedesetih i Evropa je dužna da tu nepravdu ispravi - rela je Le Penova.

BloombergAdria.com

Ne "miriše" EU

Uprkos tome što je član parlamenta Evropske unije, njen stav prema toj međunarodnoj zajednici može se okarakterisati kao ne podržavanje iste.

Međutim, Le Pen je u trku za predsedničku poziciju ušla krajnje oprezno, te nije zagovarala izlazak iz EU, pa se takva odluka njenim glasačima dopala, s obzirom na to da za njih savezništvo sa Nemačkom predstavlja neku vrstu sigurnosti.

Tokom predsedničke kampanje, najavljen je refrendeum o članstvu Francuske u EU, ugledajući se na primer Velike Britanije.

BloombergAdria.com

 

Protiv hidžaba - "idite u zemlju koja odgovara vašem životu"

Kako zastupa ekstremnu desnicu, ona je u za NJujork Tajms javno izrazila prezir prema muslimanskim devojkama koje žele da nose marame, uprkos tome što Francuska odvaja crkvu od države.

- Idite u zemlju koja odgovara vašem načinu života. To je zdrav razum - istakla je Le Pen.

BloombergAdria.com

 

Afere i korišćenje imuniteta

Optuživana je za zloupotrebu fondova Evropske unije, ali je zbog članstva u parlamentu EU i imuniteta izbegla sudske procese.

BloombergAdria.com

Drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj zakazan je za 24. april.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".