Izvor:Foto: Profimedia

POSLE USKRSA: Koliko mogu da stoje jaja i kako ih čuvati

Izvor: Nportal

22.04.2022.

11:09

JAJIMA se tokom kuhanja uklanja zaštitni sloj koji čini ljusku pa jaja postaju osetljivija na vazduh i štetne mikroorganizme. Zbog toga je hlađenje kuvanih jaja od velike važnosti kad je u pitanju sprečavanje njegovog kvarenja.

Držanje jaja u frižideru usporava rast bakterija jer potencijalno opasne bakterije rastu sporije na temperaturama ispod 4 stepena. Najbolje bi bilo ako biste izbegli dugo držanje kuvanih jaja na sobnoj temperaturi. Stavite ih u hladnjak 2 sata posle kuvanja.

Poželjno ih je i čuvati u kartonskoj kutiji ili u hermetički zatvorenoj posudi. Treba da ih držite na unutrašnjoj polici, a ne u vratima jer često otvaranje i zatvaranje hladnjaka može da uzrokuje variranje temperature.

Na početku se u hladnjaku može pojaviti neobičan miris, kada u njemu stoje kuvana jaja. To se javlja kao posledica vodonik-sulfida koji nastaje pri kuvanju, ali nema razloga za brigu jer je to normalno i bezopasno, a miris obično ispari iz njih u nekoliko sati.

BloombergAdria.com

Ne preporučuje se zamrzavanje tvrdo kuvanih jaja jer belance i žumance mogu da postanu žilavi i vodenasti, što ih čini neugodnim za jelo.

Najbolje je odložite guljenje tvrdo kuvanih jaja dok ne budete hteli da ih jedete. Preporučuje se da se oguljena jaja drže u hermetički zatvorenoj posudi sa vlažnim papirnatim ubrusom kako se ne bi osušila. Takođe ih ne bi trebalo ostavljati na sobnoj temperaturi i što pre bi ih trebalo staviti u hladnjak.

Tvrdo kuvana jaja, bila ona oguljena ili neoguljena ako se pravilno skladište, mogu se držati u hladnjaku otprilike nedelju dana, preporučuje ministarstvo poljoprivrede SAD. Ukoliko niste sigurni koliko dugo su vaša tvrdo kuvana jaja bila u hladnjaku, proverite da li im se na ljusci stvorila sluzava ili kredasta tvorevina. Ako jeste, bacite jaje.

BloombergAdria.com

Pokvarena jaja ne smete jesti jer vas to može izložiti riziku od bolesti koje se prenose hranom sa simptomima kao što su proliv, mučnina i povraćanje. Pokvareno kuvano jaje može da ima neugodan miris, a ako jaje još ima ljusku, postoji mogućnost da ćete morati da ga razbijete kako biste osetili miris.

Ako primetite da je žumance tvrdo kuvanog jajeta postalo zelenkasto-sive boje, to ne znači da se jaje pokvarilo. Boja žumanceta može da varirati zavisno od vremena i temperature kuvanja. Jajima koja se dugo kuvaju, žumance postaje bleđe te na kraju poprima zelenkasto-sivu boju, piše Heltlajn.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".