Prema America Egg Boardu, najbolje je tvrdo kuvana jaja držati u frižideru. Ako su još u ljusci, upotrebljiva su narednih sedam dana. Oguljena jaja treba pojesti isti dan. Zamrzavanje tvrdo kuvanih jaja u ljusci ili bez nje, se nikako ne preporučuje.

Foto: Profimedia

 

Ministarstvo poljoprivrede SAD savetuje da kuvana jaja, kao niti jednu drugu nekonzerviranu hranu, bilo kuvanu ili ne, ne treba ostavljati na temperaturama između 4 i 60 stepeni duže od dva sata.

To je zato što je to temperaturni raspon u kojem opasne bakterije najbrže rastu. A ako temperatura prelazi 32 stepena, a vi, na primer, spremate roštilj, lako kvarljivu hranu treba baciti nakon samo jednog sata.

Foto: Shutterstock

 

Kako prepoznati pokvareno tvrdo kuvano jaje?

Pokvarena tvrdo kuvana jaja obično jako mirišu na sumpor, koji se i opisuje kao miris pokvarenih jaja. Ako i niste sigurni da li je jaje stajalo predugo, jednostavno ga bacite. Nije vredno rizika po zdravlje, piše bastabalkana.com.

BONUS VIDEO: