Žuti luk

Kod nas se žuti luk često naziva crni. Žuti luk se najčešće koristi za kuvanje. To je zato jer žuti luk prirodno ima jak ukus. Ima najviše sumpora u poređenju s drugim sortama luka, što mu i daje njegov opor ukus i miris. Zbog toga neki smatraju da je žuti luk prejak i pomalo ljut da bi se jeo sirov.

Kuvanje žutog luka ublažava taj intenzitet, ali i dalje daje dubinu ukusa svakom jelu. Kuvanjem postaju blaži i slađi, a dobar je izbor za sve recepte koji zahtevaju karamelizovani luk. Uopšteno, žuti luk je najbolji izbor za supe, variva, umake i mesna pečenja.

Foto: Shutterstock

 

Beli luk srebrnjak

Iako će većina ovaj luk povezati s belim lukom, ovde se misli na luk koji inače zovemo srebrnjak .

Ako recept zahteva sirovi luk, najbolje će poslužiti upravo  srebrnjak. Obično je blaži i slađi od žutog luka, ali definitivno ćete ga osetiti ako se nalazi u vašem sendviču, hamburgeru itd.

Ako nemate pri ruci žut luk, bez problema u kuvanju možete koristiti i beli, odnosno srebrnjak.

Foto: Profimedia

 

LJubičasti luk

LJubičasti luk idealan je za roštiljanje, pečenje i kiseljenje. Zahvaljujući blagom i suptilno slatkom ukusu, mogu se uživati ​​sirovi ili kuvani, iako su nekima i dalje prejaki sirovi. Ako vam se čini da je previše ljut, pokušajte da ga nasečete  na tanke kriške ili ga prvo potopite u hladnu vodu kako biste smanjili oštrinu, prenosi Real Simple.

Foto: Shutterstock

 

 

Zbog visokog sadržaja šećera, crveni luk je glavni kandidat za kiseljenje. Fermentisana hrana ne samo da pruža izvor probiotika koji gode crevima, već i novu dimenziju ukusa. Kiseljenje ljubičastog luka pojačava njegovu prirodnu slatkoću, ali i daje pikantnost salatama, burgerima i sendvičima.

LJubičasti luk je među najboljim lukovima za roštiljanje. Neke vrste postanu kašaste na roštilju, ali crveni luk zadržava prijatnu teksturu dok se karamelizuje na visokoj temperaturi.

BONUS VIDEO: