Жути лук

Код нас се жути лук често назива црни. Жути лук се најчешће користи за кување. То је зато јер жути лук природно има јак укус. Има највише сумпора у поређењу с другим сортама лука, што му и даје његов опор укус и мирис. Због тога неки сматрају да је жути лук прејак и помало љут да би се јео сиров.

Кување жутог лука ублажава тај интензитет, али и даље даје дубину укуса сваком јелу. Кувањем постају блажи и слађи, а добар је избор за све рецепте који захтевају карамелизовани лук. Уопштено, жути лук је најбољи избор за супе, варива, умаке и месна печења.

Фото: Shutterstock

 

Бели лук сребрњак

Иако ће већина овај лук повезати с белим луком, овде се мисли на лук који иначе зовемо сребрњак .

Ако рецепт захтева сирови лук, најбоље ће послужити управо  сребрњак. Обично је блажи и слађи од жутог лука, али дефинитивно ћете га осетити ако се налази у вашем сендвичу, хамбургеру итд.

Ако немате при руци жут лук, без проблема у кувању можете користити и бели, односно сребрњак.

Фото: Профимедиа

 

Љубичасти лук

Љубичасти лук идеалан је за роштиљање, печење и кисељење. Захваљујући благом и суптилно слатком укусу, могу се уживати ​​сирови или кувани, иако су некима и даље прејаки сирови. Ако вам се чини да је превише љут, покушајте да га насечете  на танке кришке или га прво потопите у хладну воду како бисте смањили оштрину, преноси Real Simple.

Фото: Shutterstock

 

 

Због високог садржаја шећера, црвени лук је главни кандидат за кисељење. Ферментисана храна не само да пружа извор пробиотика који годе цревима, већ и нову димензију укуса. Кисељење љубичастог лука појачава његову природну слаткоћу, али и даје пикантност салатама, бургерима и сендвичима.

Љубичасти лук је међу најбољим луковима за роштиљање. Неке врсте постану кашасте на роштиљу, али црвени лук задржава пријатну текстуру док се карамелизује на високој температури.

БОНУС ВИДЕО: