Жути лук
Код нас се жути лук често назива црни. Жути лук се најчешће користи за кување. То је зато јер жути лук природно има јак укус. Има највише сумпора у поређењу с другим сортама лука, што му и даје његов опор укус и мирис. Због тога неки сматрају да је жути лук прејак и помало љут да би се јео сиров.
Кување жутог лука ублажава тај интензитет, али и даље даје дубину укуса сваком јелу. Кувањем постају блажи и слађи, а добар је избор за све рецепте који захтевају карамелизовани лук. Уопштено, жути лук је најбољи избор за супе, варива, умаке и месна печења.
Бели лук сребрњак
Иако ће већина овај лук повезати с белим луком, овде се мисли на лук који иначе зовемо сребрњак .
Ако рецепт захтева сирови лук, најбоље ће послужити управо сребрњак. Обично је блажи и слађи од жутог лука, али дефинитивно ћете га осетити ако се налази у вашем сендвичу, хамбургеру итд.
Ако немате при руци жут лук, без проблема у кувању можете користити и бели, односно сребрњак.
Љубичасти лук
Љубичасти лук идеалан је за роштиљање, печење и кисељење. Захваљујући благом и суптилно слатком укусу, могу се уживати сирови или кувани, иако су некима и даље прејаки сирови. Ако вам се чини да је превише љут, покушајте да га насечете на танке кришке или га прво потопите у хладну воду како бисте смањили оштрину, преноси Real Simple.
Прочитајте још
Због високог садржаја шећера, црвени лук је главни кандидат за кисељење. Ферментисана храна не само да пружа извор пробиотика који годе цревима, већ и нову димензију укуса. Кисељење љубичастог лука појачава његову природну слаткоћу, али и даје пикантност салатама, бургерима и сендвичима.
Љубичасти лук је међу најбољим луковима за роштиљање. Неке врсте постану кашасте на роштиљу, али црвени лук задржава пријатну текстуру док се карамелизује на високој температури.
БОНУС ВИДЕО: