Izvor:FOTO: Tajnug/AP

SEVERNA KOREJA TVRDI: Uspešno testirana hipersonična raketa

Izvor: Tanjug

29.09.2021.

07:27

SEVERNA Koreja tvrdi da je u utorak uspešno testirala novu hipersoničnu raketu pod nazivom Hvasong-8.

Državni mediji naveli su da je nova raketa jedan od "pet najznačajnijih" novih sistema naoružanja, planiranih u petogodišnjem vojnom razvojnom planu.

Pjongjang svoju novu raketu kvalifikuje kao "strateško oružje", što obično znači da takav projektil može da nosi i nuklearne bojeve glave, navodi se u izveštaju BBC i ističe da je jučerašnje testiranje novi pokazatelj tehnološkog napretka u proizvodnji južnokorejskog naoružanja uprkos strogim međunarodnim sankcijama.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA u svojim izveštajima ukazuje da je razvojem ovog sistema naoružanja povećana "sposobnosti nacije za samoodbranu u svakom pogledu", kao i da je probno lansiranje potvrdilo uspešnu "navigacijsku kontrolu i stabilnost projektila".

BloombergAdria.com


Ubrzo nakon jučerašnjeg lansiranja nove hipersonične rakete Hvasong-8 izaslanik Severne Koreje Kim Song branio je pravo svoje zemlje na razvoj naoružanja.

Govoreći na godišnjoj Generalnoj skupštini UN u NJujorku, on je poručio da Severna Koreja "gradi nacionalnu odbranu kako bi se odbranila i pouzdano zaštitili bezbednost i mir zemlje".

Južna Koreja je nedavno testirala svoju prvu balističku raketu lansiranu sa podmornice za koju je rečeno da je neophodna kao sredstvo odvraćanja od "provokacija" Severne Koreje, a Pjongjang je u više prilika optuživao Seul za dvostruke aršine u pogledu vojnih aktivnosti.

Stručnjaci smatraju da će Sever verovatno nastaviti svoje vojne aktivnosti i testiranja i u narednim mesecima, sve dok Kina ne počne da vrši pritisak da se situacija smiri uoči zimskih Olimpijskih igara u Pekingu početkom sledeće godine.