Izvor:Foto: Tanjug/AP

ERDOGAN SKANDINAVCIMA: Bez neophodnih koraka ništa od NATO

Izvor: Nportal

31.05.2022.

16:25

TURSKA neće promeniti svoj stav o članstvu Švedske i Finske u NATO-u ako se ne preduzmu neophodni koraci sa njihove strane, rekao je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u svom članku za "Ekonomist", prenose RIA Novosti

Finska i Švedska su u pozadini događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a molbu za ulazak u alijansu. Turska je blokirala početak procesa pregleda za ove prijave.

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže „da” članstvu Finske i Švedske u NATO-u, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana, zabranjene u Turskoj.

- Prigovor Turske članstvu Švedske i Finske (u NATO-u) je takođe odlučujući korak koji je preduzet u ime svih članica koje su do sada bile mete terorizma. Turska želi da ove zemlje podrže protivterorističke operacije koje će sprovoditi NATO članice. Terorizam je pretnja za sve države članice i zemlje kandidati moraju da priznaju ovu činjenicu pre nego što se pridruže organizaciji. Ako ne preduzmu neophodne korake, Turska neće promeniti svoj stav po ovom pitanju - rekao je Erdogan za "Ekonomist".

BloombergAdria.com

 

Rusija je više puta primetila da je NATO usmeren na konfrontaciju. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov izjavio je da dalje širenje alijanse ne bi donelo veću bezbednost Evropi, NATO ima agresivan karakter.

Istovremeno je napomenuo da ulazak Švedske i Finske u NATO ne smatra egzistencijalnom pretnjom Rusiji. U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin je primetio da bi napuštanje tradicionalne politike vojne neutralnosti Finske bilo pogrešno, jer nema pretnji po njenu bezbednost.

(Novosti)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".