Izvor:Foto: Profimedia

STOLTENBERG BOLESTAN: Bolni plikovi po koži, Šolc na čekanju

Izvor: Tanjug

09.06.2022.

10:38

GENERALNOM sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu dijagnostifikovano je virusno oboljenje herpes zoster, pa će zakazane sastanke u Nemačkoj i Rumuniji održati putem video veze, saopštio je danas jedan zvaničnik Alijanse.

- Generalni sekretar će sastanke vezane za planiranu posetu Nemačkoj i Rumuniji obaviti na daljinu, a ne lično. Dijagnostifikovan mu je herpes zoster, koje se može javiti nakon kovid-19, i radi od kuće - izjavio je zvaničnik Rojtersu.

Stoltenberg je sredinom maja bio pozitivan na korona virus, a tokom bolesti imao je blage simptome i radio je od kuće, saopštio je portparol Zapadne vojne alijanse.

Generalni sekretar NATO je trebalo da se sastane sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom danas u Berlinu i prisustvuje sastanku sa liderima Rumunije, Poljske i Mađarske u Bukureštu u petak, navodi Rojters.

BloombergAdria.com

Herpes zoster je posledica ponovne aktivacije varičela-zoster virusa, pri čemu na koži jedne strane lica ili tela izbijaju bolni plikovi. Kad se čovek prvi put inficira tim virusom, nastaju varičele (ovčije boginje), što se uglavnom dešava u detinjstvu. Zoster nastaje reaktivacijom latentnog virusa kod osoba koje su prebolele varičelu. Manifestuje se u obliku grupisanih plikova na koži koji se protežu uzdužno, prateći  spinalne nerve. Ceo proces može da bude popraćen povećajem limfnih čvorova koji se nalaze u blizini.

To je bolest koja se javlja, uglavnom, kod odraslih osoba, a kod dece samo u izuzetnim okolnostima. Najčešće se javlja u starosnoj dobi između 60 i 70 godine. Češće se dešava kod osoba koje boluju od hroničnih bolesti, nekih malignih bolesti, te kod onih sa oslabljenim imunitetom (poput ljudi koji su preležali koronu).

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".