Izvor:Foto: Tanjug/foto Hina/ Admir Buljubašić/nr

MILANOVIĆ UPOZARAVA: Plenković će se svetiti Čoviću

Izvor: Nportal

13.06.2022.

22:12

ČOVIĆ neće biti kandidat na izborima, poručio je predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Procena hrvatskog predsednika usledila je nakon sinoćnjeg susreta zvaničnika BiH u Briselu i odluke lidera HDZ BiH da mu ne prisustvuje.

Milanović je komentarisao potez Dragana Čovića, koji je u nedelju izjavio da se nije pojavio na sastanku čelnika parlamentarnih stranaka iz BiH s predsednikom Evropskog veća Šarlom Mišelom jer bi time "dao legitimitet dvojici bošnjačkih članova predsedništva" i onima koji ne poštuju osnovna ustavna načela.

- Čović je za mene prvenstveno predstavnik hrvatskog narodnog sabora, nije ni kandidat. Tu celu priču pratim danima, Plenković pokušava da stvori iluziju da preko dve visokopozicionirane osobe koje poznaje u Briselu, a koje se ne pitaju ništa, napravi se cela skalamerija, cirkus, unapred se zna da je to potrošenih toliko i toliko galona kerozina, ode se i ne napravi se ništa i vrati se kući u Mostar ili Sarajevo - rekao je Milanović za hrvatsku N1 televiziju i dodao da takva Čovićeva odluka nije eksces, već očekivano ponašanje.

BloombergAdria.com

 

Čović nije imao izbora, nije eksces nego obrambena pozicija, rekao je Milanović, dodavši da se čudi što je Čović uopšte i otišao u Brisel.

- Bilo je jasno da se neće tamo slikati s nekim ljudima, recimo s Komšićem. Plenković kao da živi u nekom svom međusvetu, ne paralelnom, ovo je međusvet. Očekivati da će se prvi političar Hrvata u BiH do te mere upropastiti, da će delovati protiv svojih instinktivnih interesa je opako. Dok oni potpisuju neke gluposti, arhiviraju memorandume, grabež traje. Traje komadanje političkog korpusa. To je nečasno, u koju situaciju ga dovode ovi iz Zagreba... Čović je ispravno odlučio, on se ne može fotografisati s Komšićem. Čović se sad zamerio Plenkoviću, zbog čega će mu se Plenković sada svetiti - smatra Milanović.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".