Izvor:Foto: Vikipedija, ATA images

Dugalić glumio Tita, pa Rankovića - evo šta misli o njima

Izvor: Nportal

10.04.2023.

14:24

KRAJEM marta počelo je snimanje igrano-dokumentarnog serijala "Drug Marko", nastalog po scenariju Svetka Kovača, u režiji Nedeljka Kovačića.

Producentkinja filma i serije "Vera" Danka Milošević okupila je ponovo ovaj dvojac kako bi zajedno prikazali u deset epizoda ulogu Aleksandra Rankovića u pojedinim značajnim i prelomnim periodima pre, u toku i posle Drugog svetskog rata.

Deo snimanja obavljen je na Dedinju u vili koja predstavlja porodičnu kuću Rankovića u Dubrovniku, a granatirana je tokom rata devedesetih. Posle tumačenja uloge Josipa Broza Tita, Aleksandra Rankovića igra Nebojša Dugalić.

- Napravili smo malo obrt. Sagledali smo taj period iz dva različita ugla, jer ovo je priča o blistavoj karijeri i njenom sunovratu. Ranković je bio u zatvoru, prošao rat, ali dospeo i do najvećih pozicija u zemlji. Kad je krenula čistka, nije ga mimoišla - kaže Dugalić.

Ranković je umro 1983. godine, a glumac ga pamti kao dete.

BloombergAdria.com

- Sklonjen je čovek koji je čuvao srpske interese. Bilo je to malo složenije situacija, jer su se pravile pozicije šta će biti nakon Titove smrti - otkrio je Dugalić.

Rankovića u mladosti igraće Pavle Čemerikić. Snimanju je prisustvovao Slobodan Ranković, sin Aleksandra Leke Rankovića, kog u seriji igra mladi glumac Đorđe Kadijević.

U seriji "Drug Marko" detaljno se obrađuje složeni odnos Aleksandra Rankovića i Josipa Broza Tita, odnos sa Slobodanom Penezićem Krcunom, Dobricom Ćosićem, Kočom Popovićem, popom Vladom Zečevićem, Lolom Novaković...

BloombergAdria.com

Posebno mesto zauzima njegova supruga Ladislava Slavka Ranković, koja je snosila velike posledice zbog optužbi i smene svog muža, ali je ostala nepokolebljivo uz njega i dostojanstveno podnosila nametnute sankcije i progon kao univerzitetski profesor. Slavku tumači Vaja Dujović, Tita igra Dragan Vujić Vujke, a Jovanku Broz ponovo mlada Milica Tomašević. Serija će se emitovati na RTS-u.

(Kurir)