Izvor:Foto: Aleksa Stanković

PREMINULI OD TIFUSA: Optužili Zdravka da peva na grobovima

Izvor: Nportal

09.08.2023.

15:51

PEVAČ Zdravko Čolić trebao je da nastupa na "Trešnjarskim večerima", međutim grupa Valjevaca tvrdi da će on zapravo pevati na grobovima.

Navodno se na ovom mestu nalaze grobovi preminulih od tifusa u Prvom svetskom ratu. Ova grupa je protiv toga da Zdravko izvede koncert na nekadašnjem vojnom kompleksu "Kadinjača", a takođe je nastala rasprava na Fejsbuku. 

Nema čvrstih dokaza da su na mestu nekadašnje kasarne u Valjevu tokom 1915. godine sahranjeni oboleli i ranjeni vojnici od tifusa. Sve je samo rezultat prenošenih priča.  Da dokaza nema. potvrdili su i iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo, dodajući da "Kadinjača" nikad nije bila proglašena za kulturno dobro i nalazila se pod nekim stepenom zaštite.

- Mi smo dobijali informacije da tu postoji groblje, groblja ima po celom gradu, kako se grad širio, počev od gornjeg dela stare čaršije Tešnjar preko Ulice Milovana Glišića, brda Vidrak i Petog puka do prostora u blizini ili ispod sadašnjih trgova, ulica i objekata u samom centru. Valjevo je druge godine Prvog svetskog rata bilo grad-bolnica i to je dodatno povećalo broj grobova. Uraditi istraživanje celog grada je nemoguće jer su tu sada objekti - zaključuje arheolog zavoda Radivoje Arsić.

(Republika)