Izvor:Foto: Fejsbuk printskrin/DalmacijaDanas, HRT - Radio Zadar

RIBE PLIVAJU ULICAMA, VODA NOSI KOLA Jako nevreme na Jadranu

Izvor: Nportal

05.11.2023.

15:57

U HRVATSKU je stigla jaka promena vremena. Meteoalarm je objavljen za celu zemlju. Duvaće jak vetar, a kiša ponegde može biti jaka.

U većem delu zemlje trotoari su mokri ili samo vlažni i klizavi. Moguća su klizišta. Ponegde ima i magle. Neke trajektne, brodske i katamaranske linije su obustavljene, javlja HAK. Na brojnim putevima ima odrona i oborenog drveća.

U Dalmacije se usled orkanskog juga u pojedinim delovima izlilo more i potopilo šetališta, okolne objekte i puteve. Poplavile su i rive u Zadru, Šibeniku, Splitu...

Kiša i nevreme poharali su Istru, Dalmaciju, Kvarner... Čitaoci hrvatskim medijima javljaju da putevi "plivaju".

- Odavno sam ovde, ali nikad nisam video ovo, ovakvu poplavu. U jednom trenutku put i more su bili kao jedno. Strašno. - kaže za 24sata čitalac sa Krka.

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

Plimni talas nosio je automobile na splitskoj Zenti, ispred nekadašnjeg noćnog kluba.

Vatrogasci imaju intervencije duž obale, od Istre do Dubrovnika, prenose hrvatski mediji.

U prekidu je pomorski saobraćaj.

Visok nivo mora izazvao je velike probleme u Splitu. Bačvice su poplavljene što je izazvalo velike probleme za lokale na šetalištu.

Pojedini automobili su završili u moru.

U Novigradu ribe plivaju po ulicama, prenosi HRT.

Kako javlja Dalmacija Danas na celom području Dalmacije duva jak i vrlo jak jugo. Najjači udari vetra su na području Splita i iznose oko 100 kilometara na sat, a prema upozorenju DHMZ-a mogući su udari i do 120km/h. S obzirom na to da je zaštićenost luka u Dalmaciji od južnih i jugozapadnih vetrova uglavnom mala, brojne su se uvale jutros našle pod morem. Među njima je i splitska Riva i Matejuška.

(Blic)