POTPUNO DRUGAČIJI UKUS: Šta Turci stavljaju u kafu?
14.01.2024.
10:45
Svi koji su boravili u Turskoj bili su svedoci da oni više piju čaj nego kafu.
Ipak, kada je piju, a naravno nije retkost, imaju običaj da dodaju dva sastojka, koja kafi daju posebnu čar.
Naime, oni koji su imali prilike da posete i turska sela, van poznatih odmarlišta, bili su iznenađeni kada su videli u Turskoj kako piju prvu jutarnju kafu
Meštani ovu kafu nazivaju „napitkom dugog života“. Oni jednom nedeljno u domaću kafu (tursku) dodaju pola kašičice prirodnog meda i malo limunovog soka.
U Turskoj se smatra da ovako spremljena kafa ima umirujuće dejstvo na telo. Med, koji sadrži fruktozu i glukozu, veoma dobro pomaže jetri i smanjuje šećer u krvi.
Limun jača imunitet. Zbog svih ovih korisnih svojstava, ovaj napitak se i zove „napitak dugovečnosti.“
Priprema: Zakuvajte srednju jaku kafu, a zatim je preručite u šoljicu. Kada se malo prohladi dodajte joj med i nekoliko kapi limuna.
Ovaj napitak popijte barem jednom nedeljno, ne češće od toga.
Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".