POSNA ČOKO BAKLAVA: Ukus kome nećete odoleti
20.04.2024.
15:04
POSLASTICA koja će omamiti spojem jedinstvenog ukusa.
U toku posnih dana, ovo je poslastica koja će definitivo osvojiti mnoga srca.
Potrebno je:
12 kora za baklavu
Za fil
300 g mlevenih oraha
150 g čokolade za kuvanje
150 g posnog mlevenog keksa
6 kašika griza
5 kašika šećera
150 ml vode
100 ml ulja
Za sirup
500 ml vode
500 g šećera
Za premazivanje
50 ml ulja
50 ml vode
Priprema sirupa
Potrebno je da se šećer i voda malo zgusnu posle ključanja:
Spremanje fila.
Za početask potrebno je da zagrejete rernu na 220 stepeni. U jednoj posebnoj činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu. Za premazivanje kora je potrebno da pomešate vodu i ulje. Potrebno je da tom mešavinom premažete prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte. Uradite to sa svim korama. Dobićete 6 rolnica. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju. Potrebno je da vruću baklavu prelijete sokom. Ostavite da se ohladi. Prijatno!
(Trpeza)