Izvor:Foto: printskrin jutjub/ Srbija Global, Profimedia

CRKVENI KALNEDAR ZA JUN 2024: Ovo su najvažniji datumi

Izvor: Nportal

31.05.2024.

12:06

DETALJAN crkveni kalendar za jun 2024. godine. U junu se obeležava jedan od najvećih srpskih praznika Vidovdan.

Sveti car Konstantin i carica Jelena

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 3. juna proslavljaju Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu, a za ovaj praznik vezani su i običaji koji se poštuju vekovima. n njihov dan veruje se da treba otići u crkvu i zapaliti sveću za mučenike koji su svoj život dali u odbrani hrišćanstva. Običaj kaže da se tri puta umijete svetom crkvenom vodicom, i da ćete tako očistiti tako telo i izlečiti se od bolesti.

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja obeležava se 25. maja po crkvenom, a 7. juna po gregorijanskom kalendaru. I za ovaj praznik vezana su brojna verovanja u našem narodu Srbi veruju da se na taj dan nebo otvara i da duše umrlih lako odlaze u raj. Takođe, postoji slično verovanje kao ono na Bogojavljenje, da se nebo u ponoć otvara i da treba poželeti tri želje i one će se sigurno ispuniti.

BloombergAdria.com

Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan

Spasovdan uvek pada u četvrtak šeste nedelje posle Uskrsa i jedan je od deset praznika posvećenih Hristu. Pošto se Gospod kroz četrdeset dana iza svoga vaskrsenja javljao učenicima govoreći im o Carstvu Božijem i pošto im je zapovedio da se ne udaljavaju od Jerusalima nego da čekaju obećanje Svetog Duha, Gospod je izveo svoje učenike do Vitanije, podigao svoje ruke, blagoslovio ih i uzneo se na nebo. Spasovdan ujedno je i slava grada Beograda. a u mnogim mestima u Srbiji je i zavetina – praznik celog naselja.

Siilazak svetog Duha na apostole - Duhovi

Srpska pravoslavna crkva slavi silazak svetog Duha na apostole, odnosno svetu Trojicu, uvek u nedelju, na pedeseti dan od Uskrsa. Ovaj praznik, koji traje tri dana, poznat je i kao Trojčindan, a čine ga i duhovski ponedeljak i utorak.

Sveti apostoli Vartolomej i Varnava

Vernici Srpske pravoslavne crkve 24. juna slave praznik Svetih apostola Vartolomeja i Varnave. Za ovaj praznik u narodu su vezana brojna verovanja. Sveti Vartolomej je svetac koji čuva useve i strogo pazi da neko ne ore. U selima u Šumadiji veruju da svetac leči od padavice, pa bolesni idu u obližnji manastir, kako bi se pomolili, dok u topličkom kraju smatraju da Sveti Vratoloma i Sveti Sava na taj dan sede na planini i čuvaju sve njive kako ne bi bilo neke štete.

BloombergAdria.com

Vidovdan

Vidovdan, praznik nastao u čast starog slovenskog boga Svetovida, slavi se 28. juna. Zbog toga što se jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji, Kosovski boj, odigrao na Vidovdan 1389. godine, danas se na ovaj dan prepliću istorijska zbilja i narodni običaji i verovanja, pa se kosovski mit, kao najrazgovetniji znak srpske narodne svesti, razvijao uporedo s paganskim kultovima starog slovenskog božanstva Vida. U skladu sa tim, ovaj praznik sa sobom vekovima nosi obilje običaja.