Izvor:Foto: Profimedia

SLADOLED NIJE NAJBOLJA OPCIJA: Rashldite se na OVAJ način

Izvor: Nportal

08.07.2024.

15:36

Zašto sladoled i hladna voda nisu dobra opcija kada su temperature visoke?

Na visokim temperaturama ne samo da se lako pregreva i dehidrira, već se gube i elektroliti i minerali. Martina Puc, klinička dijetetičarka, naglašava da odgovarajuća ishrana može da pomogne u borbi protiv ovih efekata i otkriva koji će proizvodi biti najbolji kada je vrućina, a šta bi trebalo da izbegavamo zarad zdravlja.

Prema njenim rečima, ishrana treba da bude bogata povrćem i voćem koji prirodno sadrže dosta vode. NJene preporuke su lubenica i dinja, kao i hladne supe, prirodni jogurt ili kefir. Osim toga, ona upozorava i na teško svarljivu, prženu i začinjenu hranu.

"Tokom vrućeg vremena, naše potrebe za kalorijama su manje. Nema potrebe da se kažnjavate zbog nedostatka apetita, ali je važno da imate dobru hidrataciju i da izbegavate izlaganje suncu".

Kada je unos tečnosti u pitanju, dijetetičarka otkriva da je teško jasno definisati jer zavisi od mnogo faktora, kao što su pol, telesna težina, temperatura i nivo fizičke aktivnosti. Na sreću, postoji mnogo aplikacija na pametnim telefonima koje nakon unosa ovih podataka, daju tačne informacije o dnevnoj potrebi tečnosti.

Dijetetičarka napominje da tokom vrućeg vremena dobru hidrataciju ne obezbeđuje samo voda, već i mleko koje, zahvaljujući sadržaju proteina, malo duže zadržava elektrolite u organizmu.

"U toplim danima vredi u vodu dodati listove nane, kriške limuna ili drugo voće. Takođe je dobra ideja da dodate kašičicu čia semenki, koje će nabubriti i malo bolje hidrirati", savetuje i podseća nas da voda igra ključnu ulogu u našem telu, obezbeđuje hranljive materije, rastvara vitamine B, povećava koncentraciju, uklanja toksine, vlaži kožu i pomaže u održavanju odgovarajuće telesne temperature. Voda takođe utiče na regulaciju krvnog pritiska.

"Dehidracija je veoma opasna za nas. Posebno su ugroženi stariji ljudi i deca. Unosite vodu redovno, u malim količinama i u malim gutljajima", savetuje.

Prema rečima stručnjaka, sladoled za rashlađivanje i hladni napici nisu najbolja ideja jer sužavaju krvne sudove, slabe sluzokožu i čine je podložnijom bakterijskim infekcijama.

"Često dobijemo anginu tokom vrućeg vremena. To ne znači da treba da odustanete od ovih proizvoda, ali je bolje da sladoled jedete polako i pijete piće koje je blago ohlađeno", kaže dijetetičarka.