Izvor:Foto: ATA images/Z. Mandić/Profimedia

VEDRANA O NOLETU: "Ušao je u istoriju, ali ne kao Srbin!"

Izvor: Nportal

12.07.2024.

15:25

"Ušao u istoriju. Tamo će ostati zauvek. Ne kao Srbin, već kao čovek!"

Najbolji srpski teniser Novak Đoković uskoro igra polufinalni meč na Vimbldonu protiv Lorenca Muzetija.

U susret tom duelu, prisetimo se reči književnice Vedrane Rudan, koja je krajnje iskreno govorila o Novakovom uspehu na turnirima, ali i van njih.

Ona ga je uporedila sa američkom legendom DŽesijem Ovensom, sjajnim sprinterom i skakačem udalj, koji je svoje olimpijske pobede u Berlinu 1936. proslavio pred Hitlerom, razorivši time mitologiju nadmoći bele rase.

BloombergAdria.com

- Đoković je DŽesi Ovens koji je pobedio na Hitlerovim Olimpijskim igrama i ušao u istoriju. Tamo će ostati zauvek. Ne kao Srbin, već kao čovek, rekla je ona i izgovorila veliku istinu o teniseru koja se možda nekima neće svideti.

U istom intervjuu za Kurir govorila je o roditeljstvu i položaju dece u kapitalizmu.

BloombergAdria.com

Ona je istakla da roditelji i nastavnici danas polažu prevelika očekivanja od dece i da im, umesto da ih uče ljubavi, empatiji i dobroti, nameću uspeh.

- Profesori ih gledaju kroz ocene, roditelji kroz ocene i sportska dostignuća. Neko treba da kaže nastavnicima i roditeljima da su i Ajnštajn i Đoković biljke koje niču jednom u nekoliko stotina godina, ako i tad.

Biti dobar, pristojan, tolerantan i pažljiv mnogo je lakše nego osvojiti Rolan Garos, ali i mnogo važnije - rekla je tada Vedran Rudan.