Izvor:Foto: Profimedia

MISTERIOZNA KUTIJA: Šta je to Nole dobio pored zlatne medalje

Izvor: Nportal

05.08.2024.

16:21

NAJBOLJI teniser svih vremena Novak Đoković osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Parizu pobedivši Španca Karlosa Alkaraza rezultatom 2:0 - 7:6 (7:3), 7:6 (7:2) i tako je kompletirao osvajanje "zlatnog slema", odnosno osvajanje svih grend slemova i olimpijskog zlata.

Nole je tako ostvario i jedini cilj koji mu je dosad izmicao - osvojio je olimpijsko zlato.

- Naravno da sam ponosan, preponosam što sam doneo zlato Srbije. To mi je, možda i najveći sportski uspeh u životu - rekao je Đoković odmah nakon istorijske pobede. 

Nakon emotivnog slavlja i intoniranja srpske himne "Bože pravde" u Parizu, mnogi su se zapitali šta su to Nole, srebrni Alkaraz i bronzani Museti dobili osim medalja. Oni su na pobedničko postolje izašli i sa kartonskim kutijama pravougaonog oblika u rukama. 

BloombergAdria.com

BloombergAdria.com

 

Odgovor na ovo pitanje dala je australijska plivačica Brajana Trosel koja je na ovogodišoj Olimpijadi osvojila zlatnu medalju u štafeti 4x200 m slobodno.

Naime, ona je na svom Instagram profilu podelila snimak na kojem otvara kartonsku kutijicu, a taj snimak je do sada pregledan preko 10 miliona puta.

Mnogi su danima nagađali šta bi to moglo da bude, a njihove reakcije kada su otkrili o čemu se zapravo radi su uglavnom negativne. 

U pitanju je promotivni poster sa motivima Pariza i Olimpijskih igara koji organizatori poklanjaju najuspešnijim sportistima.

BloombergAdria.com

 

Pogledajte kako izgleda Brajanin snimak:

Inače, osvajanjem olimpijskog zlata, Nole je oborio i brojne rekorde pa je tako postao tek treći teniser koji je osvojio karijerni "zlatni slem". Pre njega, to su uradili samo Andre Agasi kada je 1999. osvojio Rolan Garos i Rafael Nadal 2010. po osvajanju Ju-Es opena. Pored toga, peti je u muškoj i ženskoj konkurenciji koji ima "zlatni slem". Osim Agasija i Nadala, sada i Novaka, tu su i dve dame, Štefi Graf i Serena Vilijams. 

Postao je i najstariji teniser koji je osvojio zlato u singlu otkako se tenis vratio na Olimpijske igre u obe konkurencije. Sa 37 godina prestigao je Serenu Vilijams, koja je to uradila sa 30 godina u Londonu. I to je uradio bez izgubljenog seta na čitavom turniru, što se takođe dešava prvi put. Postao je i prvi koji je ikada osvojio sva četiri grend slema, ATP finale, olimpijsko zlato i svih devet masters titula

Pored toga, ovo mu je 99. titula u karijeri. Na pragu je da postane treći u Open eri koji ima trocifren broj titula, do sada su to uradili DŽimi Konors (109) i Rodžer Federer (103).