Izvor:Foto: Profimedia, Shutterstock

ZATVORENIK NAĐEN MRTAV U ĆELIJI Osuđen za naručivanje ubistva

Izvor: Nportal

13.08.2024.

12:42

U ŠIBENSKOM zatvoru tokom noći pronađeno je beživotno telo zatvorenika Jerka Pirića (38) koji je osuđen za naručivanje ubistva pre četiri godine u hrvatskom gradu Omišu.

Kako javlja Slobodna Dalmacija, Pirić je pronađen polugo u svom krevetu, a uzrok smrti tek treba da se utvrdi nakon obdukcije. 

Inspekcijski nadzor u zatvoru izvršiće i Uprava za zatvorski sistem.

U oktobru 2022. Pirić je bio u splitskom zatvoru i tamo je sam sebi naneo povrede žiletom. Posle lečenja u splitskoj bolnici, vraćen je u zatvor.

Kako je tada objavio DalmacijaNews, nije poznato kako je Pirić došao do brijača, jer nakon jutarnje posete toaletu, britve za jednokratnu upotrebu mora da vrati policiji, s obzirom na to da je pod pojačanim nadzorom.

Dodali su i da se Pirić već posekao u ćeliji, dok je suđenje još trajalo, a tada je to protumačeno kao pokušaj odugovlačenja sudskog postupka.

Predsednik sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu Zoran Ivanišević prošle godine je osudio izvršioca Fistanićevog ubistva Stipu Ringvalda na 19 godina zatvora, Pirića na 18 godina, a pomagača Vlade Zolote na 17 godina, što je kaznu na koju su osuđeni na prvom suđenju.

Pravosnažnost ove presude još nije potvrđena.

Kako je tada saopšteno, osuđena trojka zbog protesta nije čekala da se završi obrazloženje presude, a u sudnici je protestovala i majka jednog od osuđenih, nakon čega je na zahtev napustila sudnicu. sudije.

- Sve su to gluposti - ustao je u jednom trenutku Pirić.

- Sve su to laži, samo ste prepisali staru presudu - rekla je žena, piše Dalmatinski portal. Uprkos upozorenju, ona nije prestajala da viče, pa je sudija Ivanišević naložio da svi koji nisu hteli da slušaju obrazloženje presude odu. Za Pirićem su pošli i Ringvald i Zolota, a sudnicu je napustio i veći deo publike.

Sudija je pri odmeravanju kazne kao otežavajuću okolnost za Pirića uzeo to što je Fistanića poznavao od ranije i sa njim je bio u poslovnoj vezi. Za sve osuđenike, Pirića, Ringvalda i Zolotu, otežavajuća okolnost je to što se ubistvo dogodilo u malom mestu, pa je duboko uznemirilo građane.

Prema navodima optužnice, zločin se dogodio na području Slavinja, u blizini državnog puta u pravcu Brzeta, gde je 39-godišnji Fistanić zaustavio automobil, nakon čega mu je prišao 49-godišnji ubica na motociklu i kroz poluotvoreni prozor ispalio šest hitaca u glavu i vrat, piše hrvatski Indeks.