Izvor:Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Vojska Srbije sprečila prirodnu katastrofu na Suvoj planini

Izvor: Nportal

14.08.2024.

16:01

PRIPADNICI Vojske Srbije uvek su se, kao i nebrojeno puta do sada, odazvali na poziv za pomoć stanovništvu i pokazali da su uvek uz svoj narod.

Vojska Srbije otpočela je danas angažovanje na pružanju pomoći u snabdevanju vodom za napajanje stoke koja je ostala bez vode usled presušivanja Rakoša – izvora na Suvoj planini.

Na ovom zadatku angažovani su pripadnici Kopnene vojske sa dve cisterne, koji u više tura tokom dana dopremaju vodu za oko 1.000 ugroženih konja i krava.

Osim pripadnika Vojske Srbije, u pomoć su pristigle i cisterne Javnog komunalnog preduzeća "Mediana" Niš koje je, takođe, poslalo cisterne vode na pojilište na Suvoj planini.

BloombergAdria.com

Vojska Srbije je trenutno angažovana na pružanju pomoći u vodosnabdevanju stanovništva i u ugroženim selima na teritoriji Vladimiraca, Gornjeg Milanovca, Mionice i Sjenice, i ostaje spremna da, u skladu s mogućnostima, angažuje snage i sredstva u svim delovima naše zemlje.

Pripadnici Vojske Srbije uvek su se, kao i nebrojeno puta do sada, odazvali na poziv za pomoć stanovništvu i pokazali da su uvek uz svoj narod, navode iz Ministarstva odbrane Srbije.

Da podsetimo, Krdo sa 800 krava i 200 konja koje se nalazi na ispaši na Suvoj planini gotovo tri dana je bilo bez kapi vode jer je Rakoš, jedini izvor na tom delu planine gde se krdo nalazi, potpuno presušio. Nekoliko krava je i uginulo od žeđi.

BloombergAdria.com

Vlasnici krava i konja su u proteklih mesec dana vozili vodu do Rakoša kamionom cisternom koju im je dala Direkcija za izgradnju Gadžinog Hana, ali se taj kamion pokvario i nisu mogli da ga poprave jer je veoma star, pričali su meštani.

Rakoš je i proteklih leta presušivao, a stočarima su priskakali u pomoć opština Gadžin Han i Ministarstvo poljoprivrede.

BloombergAdria.com