Izvor:Foto: secretservice.gov, Shutterstock, Profimedia

SRBIN MALTRETIRAO POLITIČARE: Lažne dojave na adrese FOTO

Izvor: Nportal

29.08.2024.

12:30

NEMANJA Radovanović (21), poreklom iz Srbije, optužen je u Sjedinjenim Američkim Državama da je tokom protekle četiri godine slao lažne dojave o postavljenim bombama, a na meti su mu bili u visoki funkcioneri američke Vlade.

Na sajtu kancelarije amričkog tužioca za Distrikt Kolumbija, objavljena je fotografija Srbina, sa njegovim ličnim podacima, ali i detaljima optužnice.

Kako su naveli iz kancelarije tužioca, sumnja se da je Radovanović bio deo kriminalne grupe koja je od decembra 2020. do januara 2024. godine nabavila lične podatke i adrese svojim odabranih žrtava, a zatim su zvali policiju i prijavljivali da su na adrese tih ljudi postavljane bombe.

- Cilj im je bio da policija dođe na adresu za koju su dobili dojavu da je tu podmetnuta bomba, što se i dešavalo - navode iz tužilaštva.

U optužnici se navodi da je optuženi sa svojim saučesnicima imao čak 101 žrtvu, a od ukupnog broja 40 žrtava su bili civili, dok je njih 61 bilo zaposleno u državnoj službi.

BloombergAdria.com

 

- Na meti su se našli čak i zvaničnici izvršne vlasti i pojedini visoki zvaničnici SAD - navodi se u optužnici i dodaje da su na meti lažnih dojava o postavljenoj bombi našle i četiri firme, četiri verske institucije i jedan univerzitet.

BloombergAdria.com

 

- Radovanović se tereti po jednoj tački optužnice za udruživanje radi vršenje krivičnih dela, po 29 tačaka za pretnje i lažne informacije u vezi sa eksplozivom i četiri tačke za pretnje - dodaje se u optužnici.

Pored Srbina, u pritvoru se nalazi i njegov saučesnik Tomas Sabo, državljanin Rumunije.