Izvor:Foto: Profimedia

"Dolina smrti" je najtoplije mesto na svetu - izmerečno 56c

Izvor: Nportal

03.09.2024.

11:14

U trenutku kada se Srbija suočava sa vrelim toplotnim talasima, a temperatura raste i do 40 stepeni Celzijusa, svi kukaju na vrućinu i traže načine da se što bolje rashlade. A jeste li nekada pomislili kako izgleda kada se nađete na mestu na kojem je izmerena najviša temperatura u istoriji?

Dolina smrti ili engleski Death Valley prostire se na 7.800 kvadratnih kilometara u severnom delu pustinje Mohave u Kaliforniji. Dugačka je 225 kilometara, a široka od 8 do 24 kilometra.

To je i najsušnije mesto u Sjedinjenim Američkim Državama – tamo godišnje padne u proseku samo 40 milimetara padavina, prenosi Punkufer.hr.

Dolina smrti je dobila ime 1849. godine u vreme zlatne groznice, odnosno nakon što je grupa istraživača u potrazi za ovim plemenitim metalom nesrećno završila zbog visokih temperatura, nedostatka vode i hrane.

Najviša izmerena temperatura u istoriji

Najviša temperatura u istoriji izmerena je u Dolini smrti, ili bar tako tvrdi čuvena Ginisova knjiga rekorda. Svetski rekord zabeležen je 10. jula 1913. godine u Furnas Kriku i iznosio je 56,7 stepeni Celzijusa.

Furnas Krik se smatra najtoplijim mestom na Zemlji sa prosečnom letnjom temperaturom od 46 stepeni Celzijusa. Temperatura zemljišta je još viša - merenje izvršeno 15. jula 1972. pokazalo je da je čak 93 stepena Celzijusa.

Uprkos nemilosrdnim životnim uslovima, ljudi su naseljavali Dolinu smrti još pre 9.000 godina. Poslednjih milenijum je bio dom plemena Timbiša Šošoni ili Panaminte.

U njemu živi više od hiljadu biljaka, 300 vrsta ptica, pedesetak sisara poput američkog muflona i pume i tridesetak vrsta gmizavaca.

Takođe treba napomenuti da je ovo područje velikih kontrasta. Iako dominiraju područja sasušene zemlje, naslaga soli i pustinjskih dina, naći ćete i 600 izvora i jezera.

Ali kada je reč o površinskoj temperaturi, dve tačke su pobedile u Dolini smrti u toploti. Nova analiza satelitskih podataka visoke rezolucije otkriva pustinju Lut u Iranu i pustinju Sonora duž meksičko-američke granice je nedavno dostigla neverovatnih 80,8 stepeni Celzijusa.