Izvor:Foto: Jutjub printskrin/CNN

OTAC NA SAMRTI OTKRIO VELIKU TAJNU: Bio je begunac pola veka

Izvor: Nportal

06.09.2024.

08:43

TOMAS Randel, mimo toga što je umirao raka pluća, čitav život skrivao je stravičnu tajnu koju nije znao apsolutno niko, pa čak ni porodica.

Međutim, dok je tokom prve hemoterapije, marta meseca 2021. godine, ležao i posmatrao u svoju ćerku Ešli, nešto se u njemu prelomilo pa je odlučio da konačno otvori dušu - Tomas je već 50 godina begunac od zakona.

Naime, kada je imao svega 20 godina, Tomas je opljačkao banku u Ohaju i ukrao 215.000 dolara, a ono što je ovu priču dodatno začinilo jeste činjenica da njegovo pravo ime nije bilo Tomas Randel već Teodor Ted Konrad.

Nakon ovog šokantog otkrića, njegova ćerka Ešli nije imala mira, pa je brže bolje pohitala na internet i ukucula pravo očevo ime. Ono što je ugledala skamenilo je u mestu - stotine članaka se pojavilo o krimogenom životu njenog oca, piše CNN.

Naime, Tomas Rendal je u Linfildu u Masačusetsu bio prodavac automobila, uspešan golfer u lokalnom klubu i porodičan čovek koji je obožavao svoju ženu i jedino dete.

Bio je poznat i po čestim donacijama dobrotvornim policijskim organizacijama, a njegov hobi bilo je gledanje kriminalističkih emisija. Međutim, u Klivlendu je Tomas Rendal bio poznat kao Ted Konrad, neuhvatljivi pljačkaš banke. Ovaj zločin Tomas je počini jer je bio opsednut svojim omiljenim "The Thomas Crown Affair".

NJegovo lice bilo na svim poternicama, a američki maršali, koji su uzgred otac i sin, postavili su sebi misiju da ga uhvate. DŽon Eliot, otac drugog maršala, ceo život je posvetio traganju za Konradom i na kraju je preminuo, 2020. godine, ne završivši svoju misiju.

- Bila je to elegantno jednostavna, ali beskonačno složena misterija - opisao je ovaj zločin Eliot junior, sin američkog maršala koji je na kraju sklopio sve kockice ovog zločina.

Tomasova ćerka koliko god da se trudila nije mogla da pređe preko svega, pa je nagovorila oca da sve priznaju njenoj mami.

- Čitala je članke na internetu i samo uzvikivala: "O moj Bože, o moj Bože". 

Poznavala ga je više od 40 godina, da bi na kraju saznala ovu ogromnu tajnu - ne mogu da zamislim koliko je to za nju bilo traumatično - ispričala je Ešli.

50 godina misterije

Istražitelji su sve vreme bili u pitanju kako je Tomas uspeo da nestane sa lica zemlje, pogotovo što ovaj postupak od njega uopšte nisu očekivali. Vlastima Tomas nije bio poznat kao kriminalac jer je, do tog 11. jula 1969. godine, bio običan blagajnik u banci koji je na posao došao kao "običan smrtnik" a izašao kao milioner. Ono što je Tomasu dalo prednost u ovoj priči jeste da je banka tek tri dana kasnije shvatila da fali novac.

Vlasti su danima tragali za njim ali bezuspešno. U prilog Tomasu išlo je i to što je nedelju dana nakon pljačke Apolo 11 spustio prve ljude na Mesec, pa je ceo fokus javnosti otišao na taj događaj, a na Tomasov zločin su svi zaboravili.

Ipak, istražitelji nisu odustajali - redovno su dobijali dojave o tome da je neko video Tomasa u različitim delovima Amerike, ali bi se uvek ispostavilo da su ti tragovi lažni.

Opsednutost filmom bila je inspiracija za krađu

Promenivši identitet u Tomasa Randela odlučio je da se preseli u Masačusets, u isti grad u kojem je sniman njegov omiljeni film "The Thomas Crown Affair", koji ga je i inspirisao na pljačku banke. Ono što je još zanimljivije, Tomas Randel je ime glavnog junaka u ovom filmu.

Vremenom su njegovi prijatelji priznali istražiteljima da je Tomas ovaj film detaljno pogledao više puta pre nego što se drznuo da opljačka banku.

Prema rečima njegove ćerke Ešli, Tomas se nikada nije ponašao kao da vodi dvostruki život niti da krije tako mračnu tajnu. Ali, nakon što joj je priznao, Ešli je shvatila zašto je njen otac radio neke čudne stvari.

- Nikada se na ulici nije pojavljivao bez kačketa na glavi i uvek je nosio dugu bradu i naočare. Takođe, mi nikada nismo otputovali u inostranstvo jer nas je ubedio da mrzi putovanja, pogotovo tako daleka - ispričala je Ešli.

Pošto je u momentu priznanja Tomas bio na samrti, njegova majka i ćerka odlučile su da sakriju ovu tajnu od policije još malo tj. dok Tomas ne ispusti poslednji dah. Dva meseca kasnije, Tomas je preminuo u 71. godini, a Ešli i njena majka su odlučile da će sačekati godinu dana, da se oporave od tuge i šoka, pre nego što slučaj prijave policiji.

Međutim, novembra 2021. godine, ubrzo nakon Tomasove smrti američki maršali nenajavljeno su se pojavili na njihovim vratima. Ispostavilo se da su istražitelji došli do prvog velikog preokreta u slučaju tek kada je Tomas preminuo jer im je anonimni dojavljivač poslao Tomasovu čitulju sa porukom da je to odbegli Konrad.

- Čim je otvorila vrata po njenom izrazu lica shvatio sam da zna zašto smo tu - rekao je istražitelj.

(Kurir)