Izvor:Foto: Profimedia

ORBAN: Đorđa Meloni mi nije samo koleginica

Izvor: Nportal

06.09.2024.

19:14

MAĐARSKI premijer Viktor Orban izjavio je danas da je italijanska premijerka Đorđa Meloni njegova "hrišćanska sestra" i da kulturni identitet igra sve veću ulogu u evropskoj politici.

- Ona nije samo (moja) koleginica, ona je moja hrišćanska sestra - rekao je Orban novinarima na marginama ekonomskog foruma TEHA u Černobiju, na severu Italije, preneo je Rojters.

Deljenje kulturnih korena ranije "nije igralo veliku ulogu u evropskoj politici, ali sada se približavamo novoj eri", dodao je mađarski premijer.

Meloni i Orban slažu se oko niza pitanja, uključujući potrebu za oštrijom imigracionom politikom i odbranu tradicionalnih porodičnih vrednosti od onoga što nazivaju LGBT lobijem, navela je agencija.

BloombergAdria.com

 

Orban je u Černobiju izjavio i da je sastanak između predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog svakako moguć i neophodan, prenela je Ansa.

On je, međutim, napomenuo da "i iz Kijeva i iz Moskve nema volje da se postigne mir, jer su i jedni i drugi uvereni da će vreme igrati u njihovu korist".

- Mislim da je mirovna misija neophodna - ponovo je podvukao on, podsećajući i na svoja nedavna putovanja u Moskvu i Peking koje nije odobrila EU, ističući da "postoji potreba za dijalogom sa Ukrajinom, ali i sa Rusijom".

BloombergAdria.com

 

Prema njegovim rečima, ako se bude čekalo da mirovni plan bude prihvatljiv za obe strane, mira nikada neće biti, jer prvi korak nije mir, već prekid vatre. - U Evropi postoji ogromna literatura o tome kako postići mir i ova bogata literatura se tiče dijaloga, koji ako se ne dogodi u odgovarajućem trenutku, eskalacija raste i sve postaje teže - istakao je Orban.

On je naveo da postoji i prekid vatre, o čemu postoji nesporazum u ​​zapadnom javnom mnjenju, prema kojem prvo treba da se napravi mirovni plan, zatim otvore pregovori i onda primeni prekid vatre.

- Ali to nije slučaj, jer gledajući najnovija iskustva i moje lično iskustvo, moja poenta je prvo prekid vatre, zatim dijalog i na kraju mirovni plan - podvukao je Orban.