Izvor:Foto: Profimedia

ODE I VERA: Umrla žena Milana Kundere, odmah posle supruga

Izvor: Nportal

14.09.2024.

19:23

MILAN i Vera Kundera bili su u braku od 1967. godine, a jedno drugome su se zavetovali na ljubav samo uz prisustvo svedoka. Živeli su u Parizu i vodili miran život.

Milan Kundera, francuski pisac češkog porekla, jedan od najvećih romanopisaca 20. veka, preminuo je u julu 2023. godine u 95. godini. Sada su stigle tužne vesti da je preminula i njegova supruga Vera u 89. godini. Ona je bila njegov književni agent i pomoćnik.

Milan i Vera Hrabankova bili su u braku od 1967. godine, a jedno drugome su se zavetovali na ljubav samo uz prisustvo svedoka. Živeli su u Parizu i vodili miran život.

NJihov brak, sa samo dva svedoka, počeo je nesvakidašnje. Čak i nakon provere ličnih karata, neposredno pre ceremonije, pisac menja mesto sa svedokom Vojtekom Jestrabom. Matičar i poslužitelj nisu ništa primetili. Jestrab se potpisao u matičnu knjigu kao Kundera, a Kundera kao Jestrab. Slavni pisac je tako bio u braku bez braka.

BloombergAdria.com

Živeli su u Parizu od 1975. godine, a onda je Vera shvatila 2008. da ne mogu da se vrate tako lako u Češku. Naime, pojavio se članak u kome se pisao da je Kundera bio doušnik komunističkih vlasti ranih pedesetih godina prošlog veka.

- Niko mu se nije izvinio! - rekla je tada Vera, dodavši da je članak pogodio i nju i Milana i njegovo zdravstveno stanje.

BloombergAdria.com

Milan je obožavao svoju ženu. Jednom je, zbog njenog sna, sa polica svog doma u Parizu sklonio čak 3.000 svojih knjiga. Svoju veliku kolekciju knjiga poklonio je biblioteci u Brnu, svom rodnom gradu. Naime, Veri je u san došao pokojni američki pisac Filip Rot i šapnuo joj na uho tu ideju. Par se, ipak, pomalo rastužio kad su police bile prazne, pa je Vera na njih poređala kestenje i neke sitnice koje je kupila u Pikasovom muzeju u Parizu.

Ko je bio Milan Kundera

Rođen je 1. aprila 1929. godine u drugom po veličini gradu u Češkoj, u porodici srednje klase. NJegov otac Ludvig, svojevremeno učenik kompozitora Leoša Janačeka, bio je češki muzikolog i pijanista, a bio je i na čelu Janačekove muzičke akademije u Brnu. Kundera je naučio da svira klavir od oca i kasnije je otišao na studije muzikologije i kompozicije. Muzikološki uticaji i referencije brojni su u njegovom književnom opusu. Kundera je, takođe, u Pragu studirao književnost i estetiku, a nakon dva semestra je prešao na prašku filmsku akademiju, gde je slušao predavanja iz režije i scenarija. Nakon što je godine 1952. diplomirao, tamo je počeo da predaje svetsku književnost.

BloombergAdria.com

Pisao je pesme i kratke priče pre nego što je njegov prvi roman "Šala" objavljen 1967. Godine 1975. emigrirao je u Francusku, nakon što je bio izopšten zbog kritikovanja sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968. Komunističke vlasti zabranile su njegove knjige i oduzele mu državljanstvo nakon što je u Francuskoj objavio "Knjigu smeha i zaborava" 1979, u kojoj tadašnjeg čehoslovačkog predsednika Gustava Huska naziva "predsednikom zaborava".

Najpoznatiji je po svom romanu "Nepodnošljiva lakoća postojanja", koji je postao svetski bestseler nakon što je objavljen 1984. godine, a priča o paru Tomašu i Terezi, usred sovjetskog obračuna i Praškog proleća 1968, četiri godine nakon objavljivanja adaptirana je za film.

Češko državljanstvo povratio je pre samo četiri godine. Retko je davao intervjue, verujući da pisci treba da govore kroz svoja dela.

(Žena)