Izvor:Foto: Profimedia

STRUČNJACI OTKRILI Noletovu ishranu može svako da praktikuje?

Izvor: Nportal

15.09.2024.

09:53

Novak Đoković je otkrio da jede mnogo voća u prvom delu dana. Da li je ovo dobar izbor ujutru?

Emisija "Putem šampiona" u kojoj je gostovao Novak Đoković prikovala je gledaoce za male ekrane. Najbolji teniser svih vremena je voditeljki Dragani Kosjerini Perduv otkrio koji je najbolji doručak po njegovom ukusu.

"Voće ili neka kaša", rekao je Novak koji je više puta isticao da voće jede u prvom delu dana.

"Dan počinjem sa toplom vodom i limunom da bih pomogao svom telu u procesu detoksikacije. A onda pijem sok od celera na prazan stomak. Jedem mnogo voća u prvom delu dana. Jedem puno salata. Preferiram ishranu na biljnoj bazi i ne volim da jedem hranu koja zahteva mnogo energije za varenje. Nastavljam sa laganom hranom kao što su krompir, sladak krompir, kinoja, proso, divlji pirinač", rekao je Novak u emisiji In Depth With Graham Bensinger pre nekoliko godina.

Da li dan treba da započnete voćem?

Stručnjaci za ishranu kažu da vas doručak spasava od stresa i smanjenog učinka. Posle jutarnje užine, mnogo lakše možete da kontrolišete apetit i koncentrišete se na posao i učenje. Ipak, nutricionisti preporučuju da jedete voće za doručak u kombinaciji sa jogurtom ili kefirom. Takav obrok će u potpunosti zadovoljiti potrebu tela za korisnim mikroelementima i vitaminima.

Voće ne treba zameniti sokom. Činjenica je da sok ne sadrži vlakna, koja su toliko neophodna za normalno varenje. Naravno, sadrže vitamine, ali to nije dovoljno za normalan doručak. Ako želite da doručkujete voće, izaberite:

  • jabuke
  • kivi
  • mango
  • grejpfrut

LJudi koji imaju povećanu kiselost želuca treba da budu oprezni kada jedu kisele jabuke na prazan stomak. Bolje je da date prednost slatkim sortama. Jabuke snižavaju nivo holesterola, podstiču eliminaciju toksičnih materija i pokreću metabolizam. Nutricionisti savetuju da dan započnete sa par kivija, koji pokreću metabolički proces u telu. Mango nije tako uobičajeno i popularno voće na našoj trpezi, ali sadrži skoro sve mikronutrijente.

Voće je najbolje da jedete sat ili dva pre glavnog obroka, ali postoji voće koje ne bi trebalo da jedete ujutru:

  • Banane i avokado - veoma je kalorično, pa nije pogodno za one koji žele da izgube težinu.
  • Kruške - imaju grubu teksturu, tako da mogu da poremete crevni proces.
  • Grožđe - sadrži dosta šećera, pa može da padne teško na prazan stomak.

(Mondo)