Izvor:Foto: ATA images

"NEŠTO KAO DEJA VU": Ana posetila poznatu svetinju

Izvor: Nportal

15.09.2024.

17:23

PEVAČICA Ana Nikolić svoj dan je obeležila tako što je posetila jednu od najvećih svetinja, manastir Temska.

Ana je pravoslavna hrišćanka, te je poznata po tome da kada joj vreme dozvoljava, odlazi u obilazak svetinja. Danas je posetila jednu od velikih svetinja. Reč je o manastiru Temska, koji je posvećen Svetom Đorđu, sagrađen u 14. veku i koji se nalazi nadomak Pirota.

BloombergAdria.com

 

Ana je na svom Instagram storiju objavila fotografiju kako se umiva vodo sa česme u manastiru koju je obnovio iguman Partenije još u 17. veku.    

Takođe je uz nju stavila i pesmu "Oče naš" - molitvu koju je hrišćanima ostavio sam gospod Isus Hristos tokom besede na gore koja je opisana u Jevanđelju po Mateju u Novom Zavetu. Ana Nikolić je na snimku napisala dve poruke:

- Znate onaj osećaj kada vam je sve poznato... i kao da ste tu bili... Nešto kao "deja vu". Tada znate da ste na pravom mestu - napisala je Ana koja se očigledno srodila sa ovom svetinjom, a onda je usledila i jedna zahvalnica:

- Hvala svim dobrim ljudima koji mi se nađoše na ovom putu - napisala je Ana.

Manastir Temska, posvećen Svetom Đorđu, nalazi se nedaleko od Pirota, u slikovitom okruženju istočne Srbije. NJegova crkva, izgrađena u Moravskom stilu, sa osmostranim kubetom i upisanim krstom, jedan je od najstarijih sakralnih objekata tog tipa. Freskoslikarstvo unutar crkve rađeno je u dva navrata, 1576. i 1654. godine. Prvi živopis obuhvata scene iz Hristovog stradanja, dok se u kasnijem periodu freske proširuju na narteks, gde se posebno ističe žitije Svetog Đorđa.

Istorijat manastira seže do 14. veka, kada su ga podigli braća Dejanovići, rođaci cara Dušana, na temeljima starijeg hrama iz 11. veka. Manastir je kroz vekove pretrpeo mnoge nedaće, uključujući pljačku od strane Čerkeza 1876. godine, ali je obnavljan zahvaljujući igumanima i lokalnoj zajednici. Manastirski konaci, izgrađeni u različitim periodima, svedoče o njegovoj dugovečnosti i važnosti za vernike.

(Srbija danas)