Izvor:Foto: P. Milošević

NEMA GUŠTERA I DŽOMBI: Premijer Srbije o služenju vojnog roka

Izvor: Nportal

27.09.2024.

10:12

PREDSEDNIK Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je danas za "Novosti" da će prvi regruti od jeseni 2025. godine stupiti u kasarne na odsluženje vojnog roka.

- Cilj je da godišnje imamo oko 20.000 regruta. S tim što se neće preklapati klase, znači mlada vojska će biti mlada vojska. Neće biti kao nekada da se sretnu mlada i stara vojska. Prosto jedna partija uđe u kasarne, završi obuku, izlaze i dolaze novi - kazao je premijer.

Istakao je da će sa regrutima raditi profesionalni sastav i oficiri, i da se zadržava komponenta profesionalne vojske - oni će ostati udarna pesnica Vojske Srbije.

- Od ovih momaka koji će služiti vojni rok bar neko će se zainteresovati da sutra ostane i u profesionalnom sastavu. Kada čuju i vide i u praksi kakve plate danas imaju profesionalni vojnici, ja verujem da ćemo doći do jednog novog kontingenta - rekao je Vučević za Novosti.

BloombergAdria.com

 

On je istakao da obavezno služenje vojnog roka postoji i u skandinavskim zemljama, Austriji, Grčkoj, i u mnogim drugim zemljama.

- Mame i tate da se ne sekiraju, biće u dobrim kasarnama i radiće sa najboljim oficirima. Više će ceniti ti mladi ljudi svoje roditelje koji svaki dan čiste toalete kod kuće - dodao je Vučević.