Izvor:Foto: X printskrin/@NORADCommand

SAD VOJSKA OBJAVILA SNIMAK: Presretanje aviona - Su-35 i F-16

Izvor: Nportal

01.10.2024.

13:42

REPUBLIKANSKI član Komiteta za oružane snage Senata SAD Den Salivan rekao je da je ovakva akcija ruskog aviona još jedan razlog za jačanje američkog vojnog prisustva na Aljasci i na Severnom polu.

Izuzetno blizak susret ruskog borbenog aviona i F-16 američkog vazduhoplovstva dogodio se nedaleko od obala Aljaske. Snimak je objavila Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD).

Ovo je samo još jedan u nizu ruskih upada u zonu protivvazdušne odbrane Aljaske, piše AP.

BloombergAdria.com

Na snimku iz kokpita američkog aviona, vidi se praćenje ruskog strateškog bombardera, a potom i "upad" Suhoja 35 u kadar, na šta je američki pilot sa iznenađenjem uzviknuo: "Holi f*k".

Komandant NORAD i Severne komande SAD general Gregori Gijo osudio je presretanje američkog borbenog aviona.

- Ponašanje ruskog Su-35 nije bilo bezbedno, bilo je neprofesionalno i ugrozilo je sve - rekao je Gijo.

Republikanski član Komiteta za oružane snage Senata SAD Den Salivan rekao je da je ovakva akcija ruskog aviona još jedan razlog za jačanje američkog vojnog prisustva na Aljasci i na Severnom polu.

Podsećamo, pre nekoliko nedelja je osam ruskih vojnih aviona, kao i četiri broda Pacifičke mornarice, kružilo blizu Aljaske tokom zajedničkih vežbi Kine i Rusije.

U julu su ruski i kineski bombarderi prvi put leteli zajedno u međunarodnom vazdušnom prostoru kod Aljaske, što je znak saradnje za koju je ministar odbrane SAD Lojd Ostin rekao da izaziva zabrinutost.

(Kurir)