Izvor:Foto: X printskrin/@arirangtvnews, Profimedia

ZBOG NJIH ZAPAD U STRAHU Kako je Kim čestitao Putinu rođendan

Izvor: Nportal

08.10.2024.

13:34

"SUSRETI i drugarske veze među nama dodatno će učvrstiti večne, prijateljske temelje Severne Koreje i Rusije."

Kim DŽong Un, severnokorejski vođa, čestitao je rođendan ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, nazvavši ga „najbližim saborcem".

Čestitajući Putinu 72. rođendan, koji je bio 7. oktobra, Kim DŽong Un je dodao da će odnosi njihovih zemalja biti podignuti na novi nivo.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu februara 2022. godine, veze Moskve i Pjongjanga su ojačane, što je zabrinulo zapadne države.

BloombergAdria.com

Severnokorejski lider je rekao i da će ubrzati korake kako bi državu učinio vojnom supersilom sa nuklearnim oružjem.

Citirajući severnokorejski državni medij KCNA, Jonhap njuz je preneo da je Kim pohvalio odnose sa Rusijom, izjavivši da su od Putinove posete Pjongjangu u junu postali "nepobedivi i večni".

- Susreti i drugarske veze među nama dodatno će učvrstiti večne, prijateljske temelje Severne Koreje i Rusije - dodao je.

Putin i Kim su u junu 2024. godine potpisali sveobuhvatni sporazum o međusobnoj pomoći dve zemlje u slučaju "agresije" na neku od te dve zemlje, nazivajući ga "temeljnim dokumentom".

BloombergAdria.com

Nejasno je šta bi predstavljalo agresiju.

Kima Zapad optužuju da pomaže Rusiju u ratu protiv Ukrajine, snabdevajući je oružjem u zamenu za ekonomsku i tehnološku pomoć.

Tokom Kimove posete Rusiji u septembru 2023, Putin je obećao da će pomoći Severnoj Koreji da razvije satelite.

Pjongjang je prethodno imao nekoliko neuspešnih lansiranja.

BloombergAdria.com

 

Južnokorejska vlada je u utorak, 8. oktobra upozorila da je njena vojska uočila očigledne znake da je njen sused, Severna Koreja, počeo da gradi podmornicu na nuklearni pogon.

Pozivajući se na korejsku obaveštajnu agenciju, poslanik Kang De-sik iz vladajuće partije, rekao je da je izgradnja u ranoj fazi i da je "potrebna dodatna potvrda da li je na nuklearni pogon".

(Blic)