KAKO SPREMITI POSNU SARMU? Dimljena riba daje pravi ukus
29.11.2024.
16:36
POČEO je Božićni post, period u kom vernici osim duhovnog pročišćenja, prolaze i kroz fizičko. Ovaj period do Božića valjalo bi da se uzdržimo od grešnih misli, a hrana koju spremamo je najčešće na ulju i vodi.
Sladokuscima post može pasti teško zato zbog njih spremamo posne recepte koji su čak i bolji nego oni sa mrsnim namirnicama. Jedan od njih je posna sarma sa dimljenom ribom.
Za ovaj recept potrebno je:
- 4 glavice crnog luka srednje veličine
- 2 praziluka
- 5 većih šargarepa
- 1 koren peršuna
- 1/4 korena celera
- 4 cena belog luka
- 500 g pirinča
- 1 veći krompir
- 500 g dimljene ribe (može i bez ribe)
- 2 glavice kiselog kupusa
- vegeta
- paprika mlevena slatka
- lovorov list
- biber
- brašno
- so
- vezica peršunovog lista
Načn pripreme:
Ulje sipajte u veću šerpu, otprilike za debljinu prsta. Na ulju izdinstajte crni luk i praziluk. Pirinač potopite u vodu.
Potom beli luk sitno iseckajte. Šargarepu, celer i peršun izrendajte na krupno rend i dodajte u šerpu sa lukom. Dinsajte zajedno još deset minuta.
Potom je potrebno dodati pirinč koji ste prethodno ocedili od vode i dinsajte još deset minuta.
Skloniti sa šporeta i dodajte vegetu, biber, so, mlevenu popriku, izrendandani krompir, list peršuna i jednu ravnu kašiku brašna.
Zatim sledi onaj glavni deo. Uvijanje sarmi. Sarme savije i poređajte u zemljani sač ili vatrostalnu činiju. Ribu isecite i poređajte između sarme. Sipajte vodu, prekrijte listovima kupusa i pecite. Ukoliko pečite u zemljanom sacu, pecite poklopljeno na 150 stepeni. Po želji možete dodati pasirani paradajz i servirati sarmu uz turšiju.
(Kulinarka)