Извор:Фото: Профимедиа
Три намирнице које нас штите од прехладе и грипа
25.01.2025.
12:34
СЕЗОНА грипа и прехлада узима маха, стога многи људи траже спас у природним лековима који ће их одржати здравима. Сви покушавамо да се чувамо од болести, али питање је колико нам то успева. Док је снажан имуни систем важан током целе године, током хладних зимских месеци постаје још важнији. Додавање одређених намирница пуних витамина, минерала, антиоксиданаса и биоактивних једињења вашој исхрани може природно да ојача имунитет, пише Експрес.
Стручњаци су спровели истраживање да би сазнали која храна заиста утиче на наше здравље, а три су се намирнице истакле.
Као део овог истраживања, водећи здравствени стручњак др Шем Синг идентификовао је куркуму, ђумбир и цитрусно воће као суперхрану.
Не само да су приступачне и лако их је укључити у свакодневне оброке, већ нуде и неке изванредне здравствене предности, известио је Surrey Live.
BloombergAdria.com
Куркума: Са својом живописном златном бојом и земљаним укусом, овај је зачин главна намирница у многим домаћинствима која воде рачуна о здрављу. "Популарност куркуме је заслужена. Садржи куркумин, снажно једињење са противупалним и антиоксидативним својствима који помаже у смањивању упале, која би иначе могла да ослаби имуни одговор", рекао је др Синг. Куркума има благо горак укус са призвуком папреног зачина и суптилном аромом попут сенфа. Поспите је у супе, варива и пржене крумпириће или помешајте са топлим млеком да бисте направили "златно млеко", омиљени напитак који греје срце у борби против прехладе.
Цитруси: "Цитруси су с правом препознати по високом садржају витамина Ц који има кључну улогу у подстицању производње белих крвних зрнаца у борби против инфекција", објаснио је лекар. Цитруси су такође препуни антиоксиданаса који подржавају имуни систем, боре се против упала и помажу телу да се брже опорави. Познати по свом пикантном укусу, цитруси укључују наранџу, лимун, лимету, грејп и мандарину. Укључивање цитруса у вашу прехрану прилично је једноставно. Свеже кришке воћа можете да додате салатама, смутијима или води за освјежавајући налет укуса и витамина Ц или да користите сок или корицу за побољшање прелива, маринада и пецива.
BloombergAdria.com
Ђумбир: Прослављен због свог топлог, зачинског укуса, ђумбир заокружује овај трио састојака за борбу против грипа. "Ђумбир је надалеко познат по својој способности борбе против оксидативног стреса и упала. Посебно је делотворан у ублажавању респираторних инфекција и симптома прехладе", објаснио је др Синг. Такође се верује да коренаста биљка може да помогне у смиривању упале грла, смањењу зачепљености и ублажавању мучнине. Додавање ђумбира у чајеве или смутије пружа једноставан и укусан начин да искористите његове здравствене предности.