Извор:Фото: Shutterstock
НЕ КУВАТИ КРОМПИР! Кувар тврди да грешимо кад правимо пире
31.01.2025.
10:07
АКО још нисте пробали да спремите пире на овај начин, можда је време да тестирате овај трик и сами се уверите у разлику!
Кад је кромпир посреди, пире је увек одличан избор – поготово током хладних месеци. Топао, кремаст и укусан, савршено се слаже са разним зимским јелима. Но иако једноставан на први поглед, пире кромпир може лако да остане пун грудвица, превише чврст или превише воденаст ако се не припреми правилно.
Према куварима из ресторана Fallow, постоји једноставан трик који гарантује савршени пире сваки пут. Тајна? Никада не кувајте кромпир у води! У ТикТок видеу професионални кувар поделио је технику коју користи за припрему најкремастијег пиреа. Уместо да кромпире кува у води, пече их у крупној соли на температури од 160 до 180°Ц док потпуно не омекшају.
- После печења, једноставно уклоните вишак соли, прережите кромпире на пола и пасирајте их док су још топли - објаснио је. - Загрејани маслац и млеко додајте поступно, како бисте добили савршену текстуру.
Зашто печење у соли?
Печење кромпира у соли има неколико предности:
- Равномерно кување – Со делује као изолатор, помажући да се топлота равномерно распореди.
- Боља текстура – Кромпир остаје сув споља и задржава пуну арому.
- Максимална кремастост – Будући да не упија вишак воде, пире постаје богатији и кремастији.
Кувар саветује да пре послуживања увек проверите зачине те да можете да користите и љуске кромпира за декорацију, чиме се смањује отпад. Видео је прегледан више од 30.000 пута, а многи су у коментарима изразили одушевљење овим триком. Ако још нисте покушали да припремите пире на овај начин, можда је време да тестирате овај рецепт и сами се уверите у разлику!