Извор:Фото: Википедија, Профимедиа

СТАРИ 500 ГОДИНА: Савети Да Винчија за здраву исхрану

Извор: Нпортал

07.02.2025.

16:44

ЛЕОНАРДО да Винчи није био само уметник и проналазач, већ и мислилац који је посвећивао пажњу здрављу, телу и исхрани. Његов приступ храни био је вођен филозофијом једноставности, умерености и природности.

Иако највише знамо о Да Винчијевим изузетним уметничким способностима, те ремек-делима попут “Мона Лизе” и “Тајне вечере”, овај човек био је научник, инжењер, математичар, музичар, вајар, астроном, архитекта, зоолог, анатом… И, што је можда највеће изненађење – нутрициониста.

Основни принципи Да Винчијеве исхране:

Умереност и дисциплина

Да Винчи је веровао да треба јести само када се осећа глад и никада до потпуног ситости. Сматрао је да преједање оптерећује тело и ум, док умјерена исхрана побољшава продуктивност и менталну јасноћу.

Претежно биљна исхрана

Историјски извори указују да је углавном избегавао месо из етичких и здравствених разлога. Његова исхрана се базирала на поврћу, воћу, махунаркама и орашастим плодовима. Посебно је волео једноставне оброке, попут бареног спанаћа с јајетом, супе од кестена и лука са мопцарелом.

BloombergAdria.com

Богата влакнима и водом

Како би одржао добру пробаву и здравље црева, преферирао је храну богату влакнима попут целих житарица, орашастих плодова и махунарки. Такође, унос воде је сматрао кључним за здравље, па је бирао намирнице богате водом, попут воћа и поврћа.

Једноставна припрема хране

Веровао је да храна треба бити што природнија и што мање обрађена. Такође је практиковао спорије једење, фокусирајући се на мирис, укус и текстуру хране, чиме се унапређује уживање у оброку.

Правилно конзумирање вина

Да Винчи је сматрао да вино не треба пити у чистом облику, већ разблажено водом и никада између оброка или на празан стомак.

Правилно држање након јела

Саветовао је да се након јела не легне одмах, већ да се остане у усправном положају неко време, јер то побољшава варење.

Да Винчи и кулинарске иновације

Осим што је био визионар у уметности и науци, Леонардо је имао и иновативне идеје у кухињи. Осмислио је кухињске алате попут пресе за бели лук и аутоматског ражња. Такође, уводио је промене у тадашње навике послуживања хране, као што је коришћење салвета и виљушке са три зупца.

Савременост његових принципа

Иако је живео у 15. веку, многи принципи његове исхране подударају се са данашњим нутриционистичким препорукама – умереност, висок унос влакана, хидратација и избегавање прерађене хране. Његов холистички приступ здрављу и повезаности тела и ума чини га претечом савремених wеллнесс покрета.

Овај водич није само план исхране, већ начин размишљања о храни и њеном утицају на наше тело и ум.

(Блиц Жена)