Извор:Фото: Профимедиа
Ако приметите ОВО на љусци јајета - одмах га БАЦИТЕ
14.02.2025.
11:46
ЈАЈА су уобичајен избор за брзи доручак јер не постоји погрешан начин припреме.
Можете их кувати, пржити јаја или правити кајгану – укус ће и даље бити одличан. Јаја такође садрже висококвалитетне протеине и немају много калорија. Међутим, оно што нас мучи када купујемо јаја јесте како изабрати најбоља.
Узимамо она која су нам „лепа за очи“, а најчешће избегавамо јаја која имају избочине и тачке на љусци. Стручњаци су решили дилему зашто нека јаја изгледају тако и да ли су безбедна за употребу.
- Ове тамне мрље настају на почетку процеса, док јаје још увек „путује“ кроз кокош. Успут се јаје окреће, а ако се то дешава преспоро, може да се заврши пегама. Током овог процеса формира се и неједнака љуска јајета - тврде они.
BloombergAdria.com
Да ли је безбедно јести таква јаја? Кратак одговор је – „да“.
Најважнији део када је у питању безбедност јаја је начин на који их кувате. Јаја могу да садрже бактерију салмонеле, која је други најчешћи узрок тровања храном у САД. Стручњаци упозоравају да црне или зелене мрље унутар љуске јајета могу указивати на то да се у јајима налазе бактерије и таква јаја треба одмах бацити.