Извор:Фото: Профимедиа
ГУБИ УКУС: Ово воће и поврће не треба држати у фрижидеру
18.07.2025.
12:54
МНОГЕ намирнице боље опстају на собној температури, док им чување у фрижидеру може уништити укус и текстуру.
Парадајз
Парадајз је један од најомиљенијих плодова лета, незаобилазан састојак салата, сосова, супа и летњих сендвича. Иако је редован гост наших кухиња, многи и даље не знају како га правилно чувати. Најчешћа грешка је чување парадајза у фрижидеру.
Иако на први поглед делује логично ставити воће и поврће у фрижидер да би дуже остало свеже, код парадајза та навика може имати супротан ефекат. Стручњаци упозоравају да ниска температура фрижидера нарушава не само текстуру парадајза, већ и његов препознатљиви, пуни укус. Наиме, хладноћа успорава хемијске процесе одговорне за развој арома, због чега парадајз постаје безукусан и воденаст.
Идеално место за чување парадајза је кухињски радни сто, и то на собној температури. Међутим, треба пазити да не стоје преблизу шпорету, рерни или другом извору топлоте, јер топлота може убрзати процес презревања и кварења.
BloombergAdria.com
Поред локације, важан је и начин слагања. Уместо да их нагомилате у дубоку чинију, боље их је распоредити у плитки суд – тако ће ваздух слободно циркулисати између плодова, а смањује се и ризик од оштећења осетљиве коже. Преклапање парадајза може изазвати притисак и рано пропадање.
Није само парадајз онај који је боље држати даље од фрижидера. Многе намирнице боље опстају на собној температури, док им чување у фрижидеру може уништити укус и текстуру.
Авокадо
Један од најпознатијих плодова који се често погрешно ставља у фрижидер је авокадо. Иако може изгледати као воће к оје треба хладити, ниска температура успорава његов процес зрења. Најбоље је држати авокадо на собној температури док не омекша. Кад постигне жељену зрелост, можете га ставити у фрижидер да дуже остане свеж.
Банане такође не воле хладноћу. Фрижидер им изазива црњење коре и мења текстуру, па је препоручљиво држати их на собној температури.
Што се тиче кромпира, он најбоље опстаје на собној температури, али не сме бити превише топло – идеално место је тамно, суво и хладно, са температуром око 7 до 10°Ц. Ако га ставите у фрижидер, скроб се претвара у шећер, што утиче на укус и текстуру.
BloombergAdria.com
Лук и бели лук
Лук и бели лук, иако незамењиви у многим јелима, не би смели завршити у фрижидеру. Хладноћа може изазвати раст плесни, а влажна средина погоршава квалитет ових намирница. Лук треба држати на сувом, тамном и проветреном месту, а бели лук најбоље у мрежастим кесама или плетеним корпама где је омогућен проток ваздуха.
Воће попут брескви, крушака, јабука, шљива и манга најбоље је држати на собној температури док не постигне жељену зрелост. Иако може бити примамљиво одмах их ставити у фрижидер, то ће успорити њихово зрење. Зато их држите на радном столу или у воћњаку док не омекшају, а тек тада пребаците у фрижидер ако их не планирате брзо појести.
BloombergAdria.com
Ананас
Ананас је још један пример воћа које најбоље чува свежину ван фрижидера. Након сечења мора се ставити у фрижидер, али цео ананас треба чувати на собној температури јер хладноћа може променити његову текстуру и укус. Исто важи и за диње и лубенице – док су целе, најбоље их је држати ван фрижидера. Након сечења, наравно, треба их чувати у фрижидеру да се спречи брже кварење.
Као додатни савет, треба напоменути да воће попут банана, јабука, парадајза и авокада испушта етилен, гас који убрзава сазревање других плодова. Због тога је препоручљиво држати ово воће одвојено од других намирница, нарочито оних осетљивих на убрзано зрење, попут лиснатог поврћа, броколија или краставаца.
Правилно чување воћа и поврћа кључно је за очување њихове свежине и укуса, а са малим прилагођавањима у начину чувања могли бисте дуже уживати у пуном укусу својих омиљених плодова.
БОНУС ВИДЕО:
(Јутарњилист)