Извор:Фото: Профимедиа
Када треба посолити храну- на почетку или на крају припреме?
25.07.2025.
14:49
СИТНИЦА која заправо има велики утицај на крајњи резултат.
Иако се многи ослањају на лични осећај или навику, професионални кувари кажу да постоји само један исправан тренутак за сољење јела.
У прилог томе иде и експеримент спроведен на познатом Јутјуб каналу "Americ's Test Kitchen".
BloombergAdria.com
Кувар који је извео тест каже да су га још током школовања учили да се со додаје одмах на почетку припреме – док су намирнице још хладне – и да је то годинама радио без размишљања. Ипак, у једном тренутку је пожелео да провери да ли то правило заиста има смисла. Направио је поређење између јела која су сољена на почетку и оних која су сољена на крају, и резултати су били јасни.
Када се со дода на почетку, она има времена да равномерно продре у храну, па сваки залогај има уједначен и богат укус. Насупрот томе, када се со дода тек на крају кувања, она остаје на површини – тада неки залогаји могу бити преслани, док унутрашњост остаје неукусна и бљутава. Дакле, сољење у последњем тренутку не постиже жељени баланс.
BloombergAdria.com
Али шта ако сте једноставно заборавили да посолите на време? Ни тада није све изгубљено. Со можете додати и касније, али уз опрез – никако не сипајте целу количину одједном. Уместо тога, додајте је постепено и проверавајте укус. Тако ћете смањити ризик да јело пресолите, а ипак ћете му донекле поправити укус.
БОНУС ВИДЕО:
(Најжена)