Извор:Фото: Профимедиа
ТРИ НАЈЧЕШЋЕ ГРЕШКЕ: Ево зашто вам се зимница квари
01.09.2025.
13:28
КАКО бисте избегли да вам се зимница поквари, обратите пажњу на три ствари.
Неправилно стерилисане тегле
Ако су тегле лоше стерилисане у њима могу да остану бактерије и разни штетни микроорганизми, а који ће довести до ферментације воћа и поврћа. Да бисте избегли ризик од ове појаве, важно је да се дезинфекција изведе темељно. Добро опране тегле и поклопце поређајте у плех и ставите у рерну загрејану на 180 степени.
Важно је и да се тегле и поклопци међусобно не додирују. Нека се суше 15-20 минута, па извадите плех и оставите да се охладе. Водите рачуна и да зимницу добро затворите, односно да поклопац добро учврстите како у њих не би ушао ваздух.
BloombergAdria.com
Употреба презрелог воћа и поврћа
Презрело воће и поврће се се много брже распасти и покварити, чак и када користите конзервансе. Бирајте чврсте полодове, којима није оштећена површина нити имају по њој тачкице које указују да скоро пропадање.
Лоше место за одлагање
Да би зминица преживела зиму, мора да се чува да месту где нема промаје, влаге, топлоте, на месту где је директно изложено сунцу. Све су то фактори који утичу на убрзану ферменатцију воћа и поврћа и тегли и њихово брже кварење.
БОНУС ВИДЕО:
(Информер)