Извор:Фото: Профимедиа

ТРИК ИСКУСНИХ ПЕКАРА Како да тесто буде меко и свеже данима?

Извор: Нпортал

11.09.2025.

11:49

ИСПРОБАЈТЕ овај једноставан трик!

Професионални пекари откривају да тесто може остати мекано и свеже данима ако се у њега додају два једноставна, али ефикасна састојка – кукурузни скроб (густин) и обичан гриз.

BloombergAdria.com

 

На један килограм брашна препоручује се додавање једне пуне кашике скроба и једне равне кашичице гриза.

Кукурузни скроб има способност да учини тесто лакшим, прозрачнијим и мекшим, па пецива, хлеб или погаче добијају деликатну, готово пуфнасту структуру. С друге стране, гриз упија вишак влаге из теста, чиме се спречава да кора брзо омекша, а затим очврсне, што продужава свежину и пријатну текстуру печеног производа.

BloombergAdria.com

 

Ова комбинација посебно је корисна код пецива која желите да задржите меким и сутрадан – попут лепиња, погача, сомуна или меканог белог хлеба. Пекари саветују да се, осим ова два састојка, обрати пажња и на правилно мешење и одмарање теста, јер то додатно доприноси дуготрајној свежини.

(Најжена)