Извор:Фото: Профимедиа
МНОГИ ГРЕШЕ: Ове ТРИ намирнице не треба чувати у фрижидеру
07.10.2025.
10:29
ОВА навика често погоршава укус, текстуру и у неким случајевима безбедност хране.
Парадајз губи укус и текстуру
Хлађење успорава зрење парадајза и утиче на мирис и укус, што резултира бљутавим и зрнастим плодовима; стручна истраживања показују да краће хлађење до неколико дана можда не мења много, али након седам дана укус опада и потрошачи то лако примете.
BloombergAdria.com
Хлеб брже стари у фрижидеру
Фрижидер подстиче ретроградацију скроба у хлебу, што убрзава процес стезања и исушивања; иако хлађење може успорити појаву плесни, текстура хлеба постаје тврђа и мање пријатна за јело, па је замрзивач често боља опција за дуже чување.
BloombergAdria.com
Кромпир постаје сладак и може формирати штетне супстанце при печењу
На ниским температурама скроб у кромпиру се претвара у шећере, што даје сладак и зрнаст осећај; када се такав кромпир пржи или пече, повећава се стварање акриламида, једињења која здравствене организације саветују да се смањи у исхрани.
Промените место чувања: парадајз држите на собној температури, хлеб у посуди на пулту или замрзнут за дуже чување, а кромпир у тамном, хладнијем, али не хладном простору ван фрижидера.
(Крстарица)