Извор:Фото: Профимедиа

Да ли је храна ПРЕД ИСТЕК РОКА безбедна?

Извор: Нпортал

18.10.2025.

18:01

КАДА се на полици или у фрижидеру нађе храна којој се ближи крај рока трајања, често се јавља дилема да ли је и даље безбедна за употребу.

Разлика између ознака "најбоље употребити до" и "употребити до" овде игра кључну улогу. Прва се односи на квалитет и значи да храна може бити јестива и након тог датума, иако можда неће имати исти укус или текстуру. Друга је строга безбедносна граница након ње храна може бити ризична и не препоручује се за конзумацију. У наставку су издвојене групе намирница и практична правила како да процените шта можете искористити, а шта је боље избегавати.

Воће и поврће

Воће и поврће спадају у намирнице које се брзо кваре, па је неопходно ослонити се на чула вида и мириса. Јабуке, шаргарепа и кромпир могу дуго стајати, али трулеж или клијање чине их небезбедним. Зелено лиснато поврће, парадајз и бобичасто воће кваре се брже и треба их појести у што краћем року. Суво воће може се користити и након истека рока, али ако се појави влага или непријатан мирис, обавезно га треба бацити.

Може: јабуке, шаргарепа, кромпир, суво воће (ако нема кварења)
Не сме: зелена салата, парадајз, бобичасто воће са знаковима плесни
Посебна пажња: кромпир са зеленим мрљама обавезно бацити

Месо и месне прерађевине

Месо је најризичнија намирница када дође близу рока трајања. Свеже месо, риба и млевени производи морају се строго конзумирати до датума "употребити до". Сухомеснати производи попут пршуте и кулена могу трајати нешто дуже ако су правилно чувани, али промене боје или мириса знак су да их треба бацити. Конзерве и паштете су најбезбедније јер могу трајати месецима, али само док је паковање неоштећено.

BloombergAdria.com

 

Никако: свеже месо, риба и млевено месо после рока
Може: сухомеснато месо, али само ако нема промене мириса и боје
Конзерве и паштете: безбедне док конзерва није надувена или оштећена

Млеко и млечни производи

Свеже млеко, јогурт и павлака имају кратак рок трајања и спадају у ризичну групу. Тврди сиреви попут качкаваља или пармезана могу се користити и након истека рока ако се уклони површински део са плесни. Мекани сиреви, попут фете или горгонзоле, никада не би требало користити након истека јер плесни брзо продиру кроз целу намирницу. Маслац и маргарин могу потрајати, али чим се осети ужегао мирис, најбоље их је бацити.

Не сме: млеко, јогурт, павлака после истека
Може: тврди сиреви, уз уклањање плеснивог дела
Не препоручује се: мекани сиреви, због брзог развоја плесни и бактерија

Слаткиши, грицкалице и кафа

Слаткиши и грицкалице углавном нису опасни ако се користе и након истека „најбоље употребити до“. Чоколада може променити изглед и добити беличасти слој, али то не представља опасност. Грицкалице попут чипса постају устајале, али не и опасне. Кафа и чајеви губе арому, али остају безбедни и дуго након истека.

BloombergAdria.com

 

Може: чоколада, кекс, бомбоне, уз мањи губитак укуса
Може: чипс, переце и сличне грицкалице, постају устајале али безопасне
Може: кафа и чајеви, арома слаби али су безбедни

Конзерве и трајна храна

Конзервирана храна и суве намирнице су најстабилније. Поврће у конзерви, пасуљ, парадајз или риба у уљу безбедни су и месецима након истека рока, све док је конзерва неоштећена. Пиринач, тестенина и брашно могу се користити дуго након истека, под условом да нису навукли влагу или инсекте. Зачини и супе у кесици такође трају дуго, иако губе јачину укуса.

Може: конзервирано поврће и месо ако је конзерва неоштећена
Не сме: надувене, зарђале или испуцале конзерве
Може: пиринач, тестенина, брашно и зачини ако нису влажни или оштећени

Приликом одлучивања да ли конзумирати храну којој истиче рок, најважније је разликовати "најбоље употребити до" и "употребити до". Свеже намирнице попут меса, млека, рибе и поврћа брзо се кваре и треба их користити најкасније до датума наведеног на паковању. Са друге стране, конзервирана и сува храна, кафа, чоколада или тестенина могу трајати много дуже, иако губе део квалитета. 

Правило које никада не треба заборавити јесте да изглед, мирис и текстура хране најбоље показују да ли је безбедна – и да је боље бацити сумњиву намирницу него ризиковати здравље.