ПУНЕ ВИТАМИНА: Ово је разлика између зелених и црних маслина
24.01.2022.
10:59
СВИ знамо да је маслиново уље много здраво. Међутим, ни плод маслине не заостаје по својим предностима за здравље. Осим тога, ниједно мезе, предјело, ни пиззу не можемо замислити без маслина, било црних или зелених.
Ако сте се икад запитали која је разлика изме|у зелених и црних маслина, одговор је врло једноставан - у времену зрења плода.
Многи не знају, али црне маслине су заправо дозреле зелене маслине. Беру се у новембру и децембру, за разлику од зелених, које се беру барем месец-два раније. Што дуже маслина зри, њена боја се мења - од зелене до рубин-црвене, а тада долазе на ред и тамни тонови љубичасте и то су у ствари црне маслине.
Зелене маслине имају сочније месо, а по укусу су свежије и некако слађе. Оне црвенкасте су убране тачно у тренутку зрења, а црне би се заправо могле назвати презрелим. Што су маслине тамније, то је месо мекше, а укус интензивнији и горчи.
Маслине, и црне и зелене, садрже бројне антиоксидансе, а нека истраживања потврдила су да имају и својства која спречавају развој одређених врста тумора. Имају много витамина, нарочито витамина Е, а и материја које чувају крвне судове. Али добро припазите када их конзумирате слане, у том случају није препоручљиво да поједете више од две-три дневно.
За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".