Извор:Фото: Јутјуб принтскрин/How It's Made

КАКО СЕ ПРАВЕ ВИРШЛЕ: После снимка, НЕЋЕТЕ их више јести

Извор: Нпортал

29.10.2025.

19:52

РАДНИЦИМА је потребно само 35 секунди да произведу ланац виршли двоструко дужи од фудбалског игралишта.

Ако сте се икада запитали “Од чега се праве виршле?”, припремите се – јер једном кад откријете одговор, више никада нећете на њих гледати истим очима. Иако их многи сматрају симболом америчке културе, виршле заправо имају европске корене. Њихови преци, виенери и франкфуртерице, потичу из Немачке и Аустрије, а у Сједињене Државе су их у 19. веку донели немачки имигранти.

С временом су масовна производња и амерички маркетинг од њих створили оно што данас познајемо као – хот дог. Но, модерна вирлшла и њин оригинал из Франкфурта прилично се разликују. Па, како се тачно производе данашње индустријске виршле? Један од најпознатијих увида у процес производње виршлии долази из популарне емисије “Како се то прави” (How It's Made) на Дискавери Каналу, чија је епизода из 2003. године показала цео поступак без улепшавања. Све почиње мешавином млевене говедине, свињетине и пилетине – често са преосталим комадићима меса који се обрађују у пасту.

У смесу се додају скроб, со, зачини и разне ароме, док све заједно поприма текстуру која подсећа више на кремасту смесу него на месо. Затим долази млаз воде и кукурузног сирупа – “за дашак слаткоће” – који помажу да се све повеже у хомогену масу. Та се маса затим пумпа у танке пластичне омотаче, модерну верзију некадашњих природних црева.

Невероватна чињеница: радницима треба само 35 секунди да произведу ланац виршли двоструко дужи од фудбалског терена. Делотворност на индустријском нивоу – али са прилично непривлачним призором. Након обликовања, виршле се кувају и диме, затим хладе, скидају са омотача и пакују. Спремне су за полице супермаркета и – наравно – ваш сто.

Иако је епизода емитована пре више од две деценије, видео и даље редовно кружи интернетом – и редовно изазива шок и гађење. “Изгубио сам апетит за целу недељу”, написао је један гледалац. Други је додао: “Нисам јео хот дог десет година, захваљујући тој емисији.” Трећи се је једноставно оценио: “Нешто стварно није у реду са америчким потрошачима.” 

Но нису сви реаговали са ужасом. Неки тврде да је боље знати шта једемо, док други признају да ни овај видео није успео да их одврати од омиљене брзе хране. Без обзира на то хоћете ли после овога заувек престати да једете виршле или их још више ценити због фасцинантне делотворности производње, једно је сигурно – следећи пут кад загризете виршлу, сетићете се ових призора.