Извор:Фото: Депозитфото

ИЗНЕНАДИЋЕТЕ СЕ: Ово су грешке које правимо док кувамо кафу

Извор: Нпортал

01.02.2022.

21:58

ОСИМ што нас разбуђује, кафа је многима омиљени напитак. Иако њена припрема делује веома једноставно, многи не знају како је правилно треба скувати.

Када радимо више ствари истовремено док кувамо кафу, дешава се да она проври, а да је ми не закувамо одмах.

Тада се вода у џезви испаравањем смањује, а људи често само сипају нову воду у остатак прокључале и закувају кафу.

Међутим, стручњаци истичу да тиме правите огромну грешку. Ова навика никако није добра за здравље и требало би да је промените.

Како кажу стручњаци, дуплим кувањем воде повећава се арсен, нитрити и флуор, а чак и здрави минерали постају изузетно штетни.

BloombergAdria.com

 

Истраживања су показала да је оваква вода токсична јер у њој долази до повећања нивоа арсена, што може довести до стомачних тегоба, тровања, дијабетеса, проблема са органима за варење и са кардиоваскуларним органима.

Када вода предуго ври, односно када је дуго изложена врло високој температури, у њој долази до повећања нитрита који се претварају у нитрозамине који имају штетно дејство по организам.

BloombergAdria.com

 

Уместо да предуго кувате воду или досипате свежу воду у тек кључалу, савет је да кафу одмах закувате чим вода проври. Такође, ако је вода дуго кључала, проспите је и сипајте нову воду у којој ћете закувати кафу.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".