Извор:Фото: Профимедиа

ТАЧИ УЛОЖИО ЖАЛБУ: Смета му рад Тужилаштва

Извор: Танјуг

04.02.2022.

17:54

НА ДЕСЕТОЈ статусној конференцији у процесу против некадашњег главног команданта ОВК и председника привремених приштинских институција Хашима Тачија и још тројице шефова те паравојске, оптужених за низ ратних злочина на КиМ, Тачијев бранилац Грегори Кихо казао је да је Тужилаштво не поштује рокове и тако омета и рад одбране.

Он је пред судијом за претходни поступак Специјализованих већа са седиштем у Хагу објаснио да је Тужиластво тек сада доставило 132 документа, иако је рок за предају материјала истекао 17. децембра.

Због тога, како је навео, сматра да је Тужилаштво једнострано и да је то урадило свесно.

- Рок за списак доказа био је 17. децембар, а они сада додају још 132 документа, након истека рока, уређујући их једнострано. Рокови немају никакву вредност за Тужилаштво. Сада имамо 132 документа која се стављају пред нас и то са изменама - рекао је Кихо.

Бивши посланик Демократске партије Косова Хајредин Кучи појавио се данас на статусној конференцији, јер је недавно постао део тима одбране оптуженог Кадрија Веселија.

BloombergAdria.com


Тачи, Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи као и до сада прате конференцију видео линком из притворске јединице, а њихове ставове и интересе заступају њихови браниоци.

Тачи и остали су ухапшени 5. новембра 2020. године и од тада су у Хагу у притвору.

Он је претходно поднео оставку и предао се хашком суду.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужена за низ ратних злоцина и злочина против човечности и терете се за злоцине широм 40 места у којима су људи неосновано лишавани слободе, муцени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривицна дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на КиМ, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".