Извор:Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

СИМБОЛ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Црвени киоск у срцима многих - данас...

Извор: Нпортал

07.03.2022.

12:54

БИЛИ су један од симбола Југославије. Сећате ли се чувених црвених киоска који су за време Тита били постављени на сваком чошку? Када је словеначки дизајнер Сас̌а Ј. Махтиг пре 50 година представио модел киоска К67, вероватно није могао ни да представи колика ће његова масовна употреба бити.

Познати црвени киоск, претеча модерне трафике, могао се видети као појединачни елемент или као уклопљена структура широм бивше Југославије.

Сврха коју су црвени киосци имали је била разноврсна: продавница намирница, новинарница, посластичарница, па чак и станица надомак жичаре на планинама као и кућица на границама за лица задужена за проверу и контролу транспорта.

До 1999. године, када је производња киоска К67 престала, произведено је око 7.500 јединица. Док је већина остала у Југославији, велики број ових киоска извезен је иностранство између осталог у Пољску, Ирак, Кенију, бивше земље Совјетског Савеза али у САД.

Данас се не може проценити колико је киоск К67 и даље у употреби. Међутим због сећања на успешну еру његовог постојања, Музеј архитектуре и дизајна у Љубљани приказао је киоск у свом пуном сјају уз приказ ретроспективе Махтиговог рада, дизајнера ове вредности.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".