Извор:Фото: Зоран Јовановић Мачак

ПИРОТСКИ ЋИЛИМ: Традицинални српски бренд познат широм света

Извор: Нпортал

19.03.2022.

21:10

ТРАДИЦИОНАЛНИ занат прављења ћилима или ткачки занат вековима се преноси са мајке на ћерку у местима око Старе Планине, а са центром у Пироту.

Ткањем се добијају ћилими, простирке различитих дезена које се могу користити као прекривачи за кревете и клупе, украси за зидове или теписи.

Мада се техника пиротских ћилима не може са сигурношћу одредити, верује се да је овај занат на наше просторе стигао са турским освајачима, а сам занат на овим просторима развија се већ скоро 400 година. Развијање ткачког заната довело је до тога да пиротски ћилими постану познати широм света.

BloombergAdria.com

Оно што ове ћилиме чини тако специфичним је вуна од које се праве. На ободима Старе Планине раније су гајене овце специфичне врсте, познате као праменка. Поред њене вуне и сам начин израде ћилима је био посебан. Наиме, ткаље нису користиле преслицу, већ само вретено и кудељу. На тај начин добијала се изузетно танка вунена  нит, коју су марљиве ткаље бојиле  помоћу листа или коре ораха, липе, луковине и осталим природним бојама. Увођењем индустријских боја у употребу, омогућено је ткање ћилима са већим бројем нијанси.

BloombergAdria.com

 

Верује се да ниједан ћилим није исти, да је као отисак прста, а свака ткаља на свом ћилиму оставља неку врсту личног печата у облику одерђене шаре. Најчешће коришћени облици су били јеленак, птица, пламен, гуштер, гугутка, али и руже, венци, каранфили и разни други цветови. За израду једног ћилима потребно је скоро два месеца ручног, мукотрпног рада, а један ћилим обично кошта више стотина евра.

BloombergAdria.com

Крајем 19. века, основано је и прво ћилимарско друштво и пиротски ћилими тада први пут били изложени на великој светској изложби у Бечу.

Данас се пиротски ћилим сматра брендом наше земље иако се њиме бави мали број жена из Пирота и околине.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".