Извор:Фото: Фејсбук принтскрин/Infocentrala Portal

ДВА ПОСКОКА: У кући ухватио НАЈОТРОВНИЈЕ змије Србије

Извор: Нпортал

04.04.2022.

12:06

У СЕЛУ у близини Јагодине пре неколико дана је по пријави грађана интервенисало Удружење за заштиту гмизаваца и животне средине "Поскок" како би уклонили две змије отровнице из једне куће.

Била је реч је о мужјаку и женки поскока, најотровније змије која живи у Србији.

Безбедно уклањање поскока од стране лиценцираног удружења је основни услов да се поступа по закону који предвиђа казне до 100.000 динара за убијање змија. Ватрогасац и председник Удружења Владица Станковиц више од 15 година уклања змије и враћа их у природу. Он каже и да је убијање змија несрећа за оне који то раде, као и да није реч о сујеверју већ да зна за много таквих примера.

BloombergAdria.com

Владица је на овом снимку рекао да он противотров никад не носи са собом јер је иза њега 15 година искуства али је објаснио и шта треба радити кад вас уједе нека од наших отровница и упозорио све који немају искуства да никако не петљају сами са змијама и да их не узнемиравају.

Кад је реч о уједу неке од домаћих отровница, Владица прво препоручује подвеску да се отров не шири, пуно течности и никако алкохол, истискивање и обавезан позив полицији, хитној или било коме од родбине да се зна где сте јер ако вам позли нико неће знати где се налазите.

- У Србији имамо десет врста змија, од којих су три отровнице, као поскок којег смо ухватили, једна од највећих отровница код нас. Ту су и шарка и планински шарган.

(Инфоцентрала)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".