Извор:Фото: Д. Миловановић

ПРЕДАТ ТОМОС: СПЦ признала аутокефалност МПЦ (ФОТО/ВИДЕО)

Извор: Нпортал

05.06.2022.

11:33

ЗА ову одлуку гласало је свих 42 епископа СПЦ.

У Саборној цркви у Београду у одржана је света архијерејска литургија коју су служили патријарх српски Порфирије и архиепископ македонско-охридски Стефан са владикама обе цркве.

Након литургије обратио се патријарх Порфирије који је архиепископу Стефану уручио томос о признању аутокефалности Македонске православне цркве.

BloombergAdria.com

 

- Данас по благодети божјој имамо прилику да овенчамо то што већ постоји међу нама а то је јединство. То јединство је у једном периоду било нарушено али је заспостављено у духу Цркве, а то је да македонска црква, охридска архиепископија има не само услове него потребу да се организује у контекст аутокефалне цркве, да се испостави да је то најбољи могући начин и метод живота наших православних браће и сестара у Северној Македонији. Зато оно што смо већ реализовали кроз служење литургије у Скопљу данас осећамо да јавно и пред свима документом који се зове томос то и обзнанимо - рекао је патријарх.

 
$bp("Brid_54420236", {"id":"23759","width":"696","height":"402","video":"1026133","autoplay":0,"shared":true});

Подсетимо, на заседању Светог архијеррејског сабора у мају ове године једногласно је донета одлука да се призна аутокефалност Македонске православне цркве.

За ту одлуку гласало је свих 42 епископа Српске православне цркве.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".